Förflytta dig till innehållet

Sagalund lever i sommar igen – museets traditionella sommarevenemang firar 50 år med trädgården som tema

Adrienne Westerback
Museichef John Björkman (t.v.) och Jarmo Kujala ser fram emot att få ordna evenemanget "Sagalund lever" med temat trädgård.

Den här sommaren är det 50 år sedan evenemanget ”Sagalund lever” arrangerades första gången vid hembygdsmuseet Sagalund i Kimito.

I år äger sommarevenemanget rum lördagen den 17 juli och har trädgården som tema.

Museichef John Björkman berättar att sedan den första tillställningen år 1971, har Sagalund lever haft ett flertal teman.

Programmet vid den första tillställningen år 1971 bjöd på sagostunder, folkdans, korgflätning, kvastbindning, och mycket annat hantverk.

Förebilden för evenemanget då var de hembygdsfester och hantverksuppvisningar som Nils Oskar Jansson, museets grundare och lärare i Vreta folkskola, arrangerade i början av 1900-talet.

Besökare har sedan dess fått bekanta sig med fenomen som folkmedicin, kristidens arbeten, sjöfart, jakt och fiske, och 1950-talet.

Adrienne Westerback
Sommarevenemanget ”Sagalund lever” välkomnar besökare in i trädgården lördagen den 17 juli.

Trädgårdsvandringar och blomsterhattar

Sommarens tema, trädgården, är på många sätt centralt för Sagalund. Det beror till stor grad på att Nils Oskar Jansson älskade blommor.

— Han samlade massor av växter och hans dröm var att göra museiområdet till en form av botanisk trädgård, förklarar Jarmo Kujala, arkivarie på Sagalund.

— Hela området är ju också mer eller mindre en enda trädgård, inflikar Björkman.

Under dagen har man möjlighet att ta del av guidade trädgårdsvandringar, få veta hur man förr botade husdjur med hjälp av örter, gå en trädgårdsstig, tillverka blomsterhattar, samt bekanta sig med Cajsa Wargs kokbok ”Man tager vad man haver från hemträdgården”.

Programmet lämpar sig för hela familjen, men för barn framförs också dockteatern ”Kloka Matti och andra historier” av Tehdasteatteri.

Lokala trädgårdsmästaren Annika Järvinen finns på plats vid Sagalundgården under dagen.

Adrienne Westerback
Trädgårdstemat anknyter till Sagalunds historia och är centralt för museet.

Inblick i Sagalunds trädgårdshistoria

För Nils Oskar Jansson var Skansen i Stockholm en förebild till Sagalundträdgården i början av 1900-talet.

Men hans största inspirationskälla var Carl von Linné.

Det var i kölvattnet av Linnés arbete som Jansson samlade ihop sina egna herbarier och anlade trädgården invid skolan tillsammans med sina elever.

Skisser av deras trädgårdsarbeten finns utställda i den gamla skolan på området.

På den tiden fanns det en mängd olika växter på området, allt från rosor och nyttoväxter, till fruktträd och bärbuskar.

— Fokuset låg väldigt mycket på det estetiska, att det skulle vara vackert i trädgården. Därför placerade man också ut en del konst och möblemang för att kunna njuta av den, säger Björkman.

I dag finns kvarlämningar av Janssons gamla trädgård främst i formen av utspridda plantor som förvildats.

Adrienne Westerback
Hembygdsmuseets senaste tillskott är Sinnenas trädgård, där besökare får bekanta sig med blommor och odling på nära håll.

”Trädgårdens betydelse är väldigt personlig”

Under årets Sagalund lever kommer besökarna att få fundera över vad en trädgård är, vad den kan betyda, och vad som kan göras i den.

— Trädgårdens betydelse kan vara väldigt personlig, förklarar Kujala. För en del innebär den arbete: man sår och skördar. För andra kan det handla om ett intresse för växter, man känner till de latinska namnen och hur de bäst planteras. Medan trädgården för vissa också enbart handlar om njutning, ett ställe där man sitter ner och tar sig en kopp kaffe.

Det nyaste tillskottet till Sagalunds trädgård är Sinnenas trädgård. Trädgårdsområdet erbjuder besökare möjligheten att komma nära både växter och odlingsprocessen. Sinnenas trädgård är tillgänglig även för funktionsvarierade personer.

Under evenemanget Sagalund lever kan man köpa med sig picknickkorgar från Café Adèle och ta med sig in i trädgården.

Ralf Eriksson uppträder med dragsspelsmusik, medan stråkkvartetten Lumo Ensemble spelar såväl klassisk som populärmusik.

Musikprogrammet arrangeras i samarbete med Kimitoöns Musikgille.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter