Saga och Meggie ska bli bönder – är på praktik bland traktorer och lamm i Nagu

I likhet med allt fler ungdomar i Sverige vill Saga Sundbom och Meggie Aronson bli jordbrukare. Nu praktiserar de i tre veckor i Nagu och får bland annat svetsa, röja sly och sköta söta lamm.
Saga Sundbom från Dals-Ed i Västra Götaland och Meggie Aronson från Kristinehamn i Värmland har i dag arbetat i Nagubonden Jan-Erik Karlssons verkstad i Vikom.
Där har de bland annat fått svetsa och underhålla olika jordbruksmaskiner, och under sin tre veckor långa praktik för Karlsson har de också kört traktor, släpat stockar, matat får och röjt sly.
Till vardags studerar de på lantbrukslinjen i Lillerudsgymnasiet i Karlstad och i sommar ska de ta sin examen. Men hur kommer det sig att flickorna valt att bli bönder?

– Matematiken var tuff för mig i skolan, och jag ville göra något praktiskt, säger Aronson som kommer från en liten gård där föräldrarna har två kor, hästar, höns och kaniner.
– Jag var trött på skolan och ville hellre köra truck än hålla på med läsämnen, säger Sundbom som vuxit upp i stadsmiljö.
Rötter på Nötö
Sundbom har sina rötter på Norrgrannas på Nötö i Nagu. Hennes mamma Ingrid och två av syskonen har flyttat ut till släktgården för något år sedan och har nu odlingar och får.
Hennes pappa jobbar ännu i Sverige, men ska också flytta till Nötö så småningom. Sundbom har känt Karlsson sedan barnsben, och därför var det naturligt för henne att praktisera i Nagu.
Klasskamraten Aronson följde gärna med på utlandspraktik till Finland. De berättar att lantbruk och maskiner intresserar allt fler ungdomar med olika bakgrund i Sverige. Då flickorna började studera rymdes alla lantbrukselever i en klass.
– Nu känns det som att ALLA väljer lantbruk! Just nu är det fem killar i vår klass och elva flickor, säger Sundbom och tillägger att hennes vänner var lite chockade över hennes val.
– Förra året startade två lantbruksklasser eftersom det är så många elever och hälften av eleverna är tjejer, säger Aronson som var ensam om att välja lantbruk i sin skola då hon började för tre år sedan.
Mycket praktik före examen
Studierna har varit mångsidiga. Första året körde de mycket traktor och deltog i vårbruket.
– På tvåan kom också teorin med, och vi har bland annat planerat en åtta års växtföljd då vi skulle planera försådd och vall och tänka på grödor och sjukdomar, säger Sundbom.
De har också fått lära sig göra service på jordbrukets maskiner, köra truck, ploga, hantera jordbrukets farliga ämnen, svetsa, bespruta grödor, fälla träd och bygga.
Företagsamhet ingår i studierna både under det andra och tredje året. Nu är Sundbom och Aronson ute på sin sista praktikperiod. För att få sin examen i sommar ska de jobba två veckor på någon gård i Sverige, och visa att de är anställningsdugliga.

– Praktiken i Nagu har varit rolig och lärorik, och Karlsson har varit en bra handledare, säger Sundbom och Aronson håller med.
”Otroligt entusiastiska”
Karlsson säger att det märks att flickorna valt att studera lantbruk för att de verkligen är intresserade av det.
– De är otroligt entusiastiska och vill helst göra något nytt varje halvtimme. De lär sig av mig och jag av dem, säger Karlsson som under åren har handlett många praktikanter både från Brusaby och från Livia.
Han tycker det är roligt att det i Sverige blivit populärt att gå lantbrukslinjer trots att många inte kommer från ett jordbruk och att de köper upp gårdar och brukar marken.
– Jag tror att ju större gårdarna blir så desto mer går verksamheten ut på att främst tjäna pengar. På små enskilda gårdar sysslar man med humanare hjordbruk för natur och miljö, speciellt då man idkar ekologiskt jordbruk, säger Karlsson.
Det storskaliga lockar
Det småskaliga är ändå inte det som lockar Sundbom och Aronson, åtminstone inte ännu.
– Jag vill gärna jobba utomlands en tid. Det är coolt med de stora åkrarna till exempel i Australien, och Texas är också fint. Att tröska ett fält där tar en hel dag, säger Sundbom.
Aronson skulle gärna jobba i Skåne och har planer att fortsätta studera till lantmästare vid universitetet i Alnarp. I sommar ska hon jobba på Backa gård i Sverige med kycklingproduktion och växtodling. Längre fram är det ändå inte otänkbart att de jobbar mer småskaligt.
– Kanske vi ska skaffa en gård tillsammans och ha getter? frågar Sundbom av Aronson.
– Mamma på Nötö har köpt getter som döpts Leif och Billy, och de rymmer gärna. Vi jagade dem häromdagen, säger Sundbom och skrattar.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.