Sades upp hux flux efter semester – åtgärden kostade arbetsgivaren över 60 000 euro

En anställd vid ett bolag som erbjuder disponenttjänster och fastighetsskötsel i Åbo tog ut en semestervecka hösten 2019. Han meddelade lönekontoret att han skulle vara ledig.
När mannen återvände till jobbet fick han höra att han inte längre hade ett jobb. Arbetsgivaren ansåg nämligen att ingen på jobbet hade vetat var mannen var – och att han därför kunde sägas upp.
Enligt arbetsavtalslagen kan en anställd faktiskt sägas upp om denna är borta en vecka utan att ha meddelat något om detta.
Var inte ”försvunnen”
Den uppsagda tog frågan till Egentliga Finlands tingsrätt, som gav honom rätt. Rätten motiverade sitt beslut med att lönekontoret kände till att mannen hade tagit ut en semestervecka.
Den lediga veckan var noterad på kafferummets tv-skärm, i två olika disponentprogram, i e-postens kalender och i telefonsystemet. Mannen hade också tidigare år semestrat vid ungefär samma tidpunkt.
Därför är det osannolikt att man på företaget inte skulle ha känt till varför mannen var frånvarande, enligt tingsrätten. Arbetsgivarens argument för uppsägningen – att den anställda var ”försvunnen” – var inte hållbart, enligt domen.
Gjorde som förr
Mannen uppgav att han agerat på samma sätt som han gjort förr. Praxis inom företaget hade nämligen varit att de anställda sinsemellan kom överens om hur de tar ledigt. Den förra vd:n hade ansett att det var en praktisk lösning.
Nu hade företaget ändå fått en ny vd, som hade en annan syn på hur anställda tog ut sina ledigheter. Frågan om semesterpraxis saknade ändå relevans eftersom själva uppsägningen inte gick rätt till, enligt rätten.
Tingsrätten ansåg att allt hade skett på ett kränkande sätt. Åtgärden var möjligtvis också en hämnd för att mannen hade vänt sig till Samarbetsombudsmannen i en fråga som gällde ett nytt arbetstidssystem. Samarbetsombudsmannen ansåg nämligen att företaget hade begått ett fel då det nya systemet togs i bruk.
Företaget hade också försökt bli av med mannen på andra sätt. Han hade pressats med frågor om han inte snart ska pensionera sig – och när svaret var nej, inleddes samarbetsförhandlingar med målet att säga upp mannen.
Hovrätten tog inte upp fallet
Uppsägningen blev dyr för företaget: Mannen ska få lön för uppsägningstiden samt en ersättning, totalt över 42 000 euro.
Företaget får också stå för mannens rättegångskostnader, 14 800 euro. Dessutom ska 4 300 euro betalas till Sysselsättningsfonden, som finansierar det inkomstrelaterade utkomstskyddet.
Företaget nöjde sig inte med tingsrättens dom, utan ville gå vidare till Åbo hovrätt. Hovrätten beslöt ändå helt låta bli att behandla fallet. Inget i tingsrättens slutsatser eller själva domen motiverade en fortsatt behandling.
Företaget får därför betala totalt över 60 000 euro för uppsägningen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.