Sabbelskasernen i Dalsbruk blir fall för domstolen – samtidigt fortgår den kniviga frågan om underhåll och säkerhet

Golvet i den ödsliga Sabbelskasernens övre våning hänger allt längre ner i första våningen och väggen mot vägen bågnar allt längre utåt. Under tiden för förfallets framfart har ärendet om Sabbelskasernens skyddsmärkning landat i Åbo förvaltningsdomstol. Det här enligt NTM-centralens överinspektör Kirsti Virkki.
Orsaken till att saken nu tas till domstol är att Kimitoöns kommun överklagat NTM-centralens beslut om att låta den omdiskuterade skyddsmärkningen av Sabbelskasernen ligga kvar. NTM-centralen fattade beslutet i slutet av oktober.
LÄS OCKSÅ
Initiativet om att försöka häva skyddsmärkningen av säkerhetsskäl på grund av byggnadens dåliga skick kommer från kommunen.
Saken har diskuterats på nämnd-, styrelse- och fullmäktigenivå.
LÄS OCKSÅ
Granne: ”Väggen kan ge efter när som helst”
Granne till kasernen längs Sabbelsvägen är Ralf Sjöqvist. Han berättar att man nu kan se golvet från översta våningen genom fönstret på första våningen. Han bedömer att det främst är på insidan huset ändrat de senaste månaderna och att inga lösa delar har fallit ut.
Sjöqvist är dock oroad över väggen längst ut mot vägen.
– Nu den senaste månaden har väggen bågnat mer och mer. Den har ändrat mycket nu, kanske det är vätan? Väggen kan nog ge efter när som helst, säger han.
I byn har man redan länge frågat sig om det måste hända olyckor innan någon instans tar tag i saken.

NTM-centralen ska reparera byggnaden i år
Samtidigt som man väntar på domstolens beslut fortsätter NTM-centralen sin process med ägaren till kasernen. Den har kommit så långt som till verkställighet av tvångsutförande.
– Nu har vi offentligt delgivit det senaste beslutet och det har vunnit laga kraft, säger Virkki.
Hon förklarar att det här är den sista metoden att ta till innan NTM-centralen skrider till konkreta åtgärder i byggnaden.
Det här betyder att NTM-centralen nu kan börja bereda ärendet som ska leda till att nödvändiga åtgärder i byggnaden blir verklighet. Reparationsarbetet leds av NTM-centralen, men ska alltså göras på fastighetsägarens bekostnad.
Har ni nått ägaren?
– Han har varit svår att nå, säger Virkki.
På NTM-centralen hoppas man att såväl beredning som reparationer ska vara klara det här året. Virkki poängterar att det här handlar om enklare åtgärder, som man efter en kartläggning av byggnadens skick (2020) redan tidigare uppmanat fastighetsägaren att utföra.
Någon närmare planering av åtgärder behöver man således inte göra. En lång lista gjordes upp efter kartläggningen, bland annat ska takläckage hindras och så ska fönster och dörrar täckas så att folk inte kan gå in i den farliga byggnaden.
Fastighetsägaren har under åren upprepade gånger uppmanats att åtgärda byggnadens brister. Hot om vite har utfärdats och även verkställts. Några få åtgärder har ägaren under åren gjort, som att sätta plast för fönstren. Men plasten finns inte längre kvar.
Även Kimitoön har inlett en process med fastighetsägaren
Även hos byggnadstillsynen på Kimitoöns kommun pågår just nu en process med fastighetsägaren. Tillsynschef Dan Renfors har i december uppmanat ägaren att omedelbart utföra åtgärder.
Även från kommunen handlar uppmaningen bland annat om att stänga till fönster, dörrar och trappor så att varken obehöriga eller snö och vatten kommer in i byggnaden. Vidare ska byggnad och omgivning åtgärdas så att byggnaden inte utgör fara för förbipasserande.
Vid kommunens inspektion i mars kunde man konstatera att uppmaningen inte hade beaktats. Ärendet förs över till bygg- och miljötillsynsnämnden.
Renfors skriver i ett mejl till ÅU att eftersom ärendet är så komplicerat och fastighetsägaren är svår att nå har han i samband med inspektionen begärt att kommunen inhägnar gårdsområdet och byggnaden med tanke på säkerheten.
NTM-centralen ansvarar för byggnadsskydd, kommunen för säkerheten
I samband med NTM-centralens beslut i oktober poängterades att det är Kimitoöns kommun som enligt markanvändnings- och bygglagen är skyldig att i sista hand sköta om nödvändiga underhållsåtgärder så att byggnaden inte äventyrar säkerheten. Det här har diskuterats en hel del bland invånarna på Kimitoön, också i ÅU:s insändarspalt.
– Det här är nog ingen ny information för myndigheterna. Men det har kanske inte diskuterats så mycket tidigare, säger Virkki.
Hon klargör ansvarsfördelningen: Kimitoöns kommun ansvarar för att övervaka säkerheten, medan NTM-centralens ansvar begränsar sig till byggnadsskyddet.
På Kimitoöns kommun bekräftar Renfors att så är fallet. Man har dock valt att inte starta en egen process med ägaren, så länge NTM-centralens uppmaningar till fastighetsägaren varit aktuella, alltså sedan år 2015.
Kort om bakgrunden
- Sabbelskasernen är byggd som 16 arbetarbostäder i slutet av 1800-talet eller i början av 1900-talet.
- Har varit skyddad sedan 2012 med stöd av lagen om skyddande av byggnadsarvet.
- NTM-centralens process gällande upprepade uppmaningar till fastighetsägaren har varit aktuella sedan 2015.
- Ägarna sedan 2014 har enligt ÅU:s uppgifter varit Suomen Käyttötuki Oy, Casivera Oy och Peter Perovuo.
- 2018 lämnar VF på Kimitoön in en motion om att byggnaden bör åtgärdas.
- Skadeundersökning görs i början av 2020.
- I september 2021 ger Kimitoöns fullmäktige tekniska nämnden i uppdrag att häva byggnadens skyddsmärkning.
- I oktober 2022 begär NTM-centralen utlåtanden för att få skyddet upphävt, bland annat av Museiverket.
- I slutet av oktober 2022 kommer NTM-centralens beslut om att byggnaden fortsättningsvis ska vara skyddad.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.