Förflytta dig till innehållet

Saara Ilvessalo lämnar Åbo Akademi – utreddes själv för osakligt bemötande

Arkiv
en kvinna med glasögon
Saara Ilvessalo har sagt upp sig från Åbo Akademi.

Den långvariga konflikten mellan Åbo Akademi och universitetsläraren i rättsvetenskaper Saara Ilvessalo ser ut att ha fått ett slut.

Ilvessalo skriver på Facebook att hon sagt upp sig i efterdyningarna av händelserna i fjol vintras då hon sade sig ha blivit utsatt för sexuella trakasserier av en äldre manlig professor på en efterfest.

LÄS OCKSÅ


Åbo Akademis rektor Mikael Lindfelt säger att det är synd att Ilvessalo har sagt upp sig.

– Det är en väldig olycklig situation och en serie av otrevliga händelser som vi har gått igenom. Men akademin har bett om ursäkt och för oss är det beklagligt att hon slutar på det här sättet, men det är hennes val.

Lindfelt trodde att saken var slutbehandlad i vintras efter att akademin offentligt bett om ursäkt för sitt agerande i samband med det påstådda trakasserifallet.

Men den utpekade professorn upplevde att han blivit oskyldigt anklagad och smutskastad. Han anmälde därför Ilvessalo för osakligt bemötande och bad akademin utreda om hennes agerande hade varit korrekt och följt akademins riktlinjer.

Utredningen är konfidentiell och Lindfelt kommenterar inga detaljer i den.

– Vi utredde saken och kom fram till att det inte fanns någon anledning till att vidta några disciplinära eller andra åtgärder mot henne.

Enligt vad ÅU erfar visade utredningen att Ilvessalo hade begått flera övertramp och förvrängt sanningen.

Det ska ha funnits all anledning att ge henne en varning, men eftersom hon redan hade sagt upp sig då utredningen var klar i mars blev det aldrig aktuellt med några disciplinära åtgärder mot henne.

Ilvessalo säger att utredningen innehåller faktafel

Själv är hon kritisk till utredningen. Enligt henne drog Åbo Akademi slutsatsen att hon gjort sig skyldig till trakasserier genom att öppet tala om fallet, något hon har svårt att förstå.

– Rapporten är partisk och innehåller en hel del faktafel och felaktiga påståenden. Jag har sagt sanningen, men akademin tycker att jag är skyldig och att jag trakasserat professorn, utan att ge några konkreta exempel på vad som var fel.

– Desto mera kan jag inte säga, men det får inte vara så att den som är offer för sexuella trakasserier och försöker få arbetsgivaren att reagera, blir beskylld för osakligt bemötande.

Det har snart gått ett år sedan ärendet fick offentlighet efter att Ilvessalo hade publicerat ett långt Facebookinlägg om händelserna.

Åbo Akademi tog snabbt avstånd från alla former av osakligt bemötande och sexuella trakasserier. Samtidigt meddelade man att man som arbetsgivare inte har befogenheter att ingripa i det som, i det här fallet, skett på fritiden.

Ilvessalo har varit mycket besviken på hur akademin hanterade fallet och det var först i januari i år som akademin framförde en offentlig ursäkt.

LÄS OCKSÅ

Året som gått har varit mycket tungt för henne och hon har periodvis varit sjukskriven.

Har det varit värt att ta den här striden med professorn och med Åbo Akademis ledning?

– Svårt att säga. Å ena sidan är jag en person som inte kan vara tyst då jag upplever så här stora orättvisor. Men samtidigt har det varit den värsta tiden i mitt liv och om jag vetat hur svårt och tungt professorn och akademin, samt dess herrklubb gjort det för mig skulle jag redan i februari i fjol sagt upp mig. Men nu är det över, hoppas jag.

Ilvessalo börjar jobba som teamledare på avdelningen för stadsmiljö på Helsingfors stad.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter