Så svarar regionala riksdagsledamöter om Nato
ÅU ställde per mejl tre frågor om finländskt Natomedlemskap till alla 17 riksdagsledamöter från Egentliga Finland. Mindre än hälften svarade.
Frågorna som ställdes är:
1) Är du personligen för eller emot ett finländskt medlemskap i Nato?
2) Om ja, när anser du att Finland bör inleda förhandlingar om ett medlemskap?
3) Anser du att ditt partis ståndpunkt till Nato behöver förändras, och hur tänker du i så fall försöka påverka partiet?

Eeva-Johanna Eloranta (SDP)
1–3) Då säkerhetsläget är i snabb förändring bör Finland snabbt och noggrant utvärdera hur vår nationella säkerhet påverkas. Utgående från dessa bedömningar ska vi snabbt bedöma vilka förändringar som krävs i vår säkerhetspolitiska linje – bland annat vad gäller att alliera sig eller inte. Före det är det inte möjligt att svara ja eller nej på frågan om Natomedlemskap.

Vilhelm Junnila (Sannf)
1) Jag stöder ett medlemskap. Rysslands aggressioner har ytterligare förstärkt min åsikt.
2) Så fort som möjligt. Förberedelser vad gäller bland annat militär utrustning har redan gjorts i flera år.
3) Jag har redan varit aktiv i frågan och hoppas att partiet snabbt kan förändra sin linje till att bli positivt till Nato. För mig är det viktigt att alla, eller nästan alla, partier står enade bakom Natobeslutet.

Saara-Sofia Sirén (Saml)
1) Jag stöder ett Natomedlemskap.
2) Det bör tas snabba, stabila och välunderbyggda steg mot ett medlemskap.

Johannes Yrttiaho (VF)
1) Emot. Nato och USA erbjuder inte ett sådant skydd eller sådana säkerhetsgarantier som många hoppas. Finland skulle fortfarande få sköta sitt eget försvar. Den pågående krisen är inte överraskande med tanke på att Nato utvidgats österut under de senaste åren. Därför är det speciellt viktigt med alliansfria länder som Finland. Neutralitetspolitik är vår bästa säkerhetsgaranti.
2) Förhandlingar ska inte inledas. Ukrainakriget utnyttjas för att skynda på processen. Det var ansvarslöst av Yle att utföra en gallup om Natomedlemskap strax efter att Ryssland anfallit Ukraina, svaren återspeglar endast den akuta situationen, inte opinionen på lång sikt.
3) Vänsterförbundets linje ska inte förändras: Finland ska inte ansluta sig till Nato.

Anne-Mari Virolainen (Saml)
1) Jag är för.
2) En utredning inleds nu om Finlands säkerhetsläge. Där görs noggranna bedömningar. Därefter fattas beslut. Processen får ta den tid den tar.
3) Samlingspartiet ställde sig positiva till Nato redan år 2006.
Många partier granskar sin Natolinje
Generellt bland partierna är Vänsterförbundet och Sannfinländarna enligt sina partiprogram mest kritiska till ett Natomedlemskap.
SDP och Centern inkluderar en så kallad Natooption i sina partiprogram.
De Gröna har i sitt partiprogram inte sett Natomedlemskap som aktuellt, men är öppna för en omvärdering.
I Kristdemokraternas partiprogram sägs att man kan överväga ett Natomedlemskap om det har starkt stöd bland folket.
Samlingspartiet och SFP har partidagsbeslut för ett Natomedlemskap.
De flesta partier – som inte hittills varit uttalat Natovänliga – har under de senaste veckorna uppgett att man kommer att göra nya bedömningar under våren.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.