Förflytta dig till innehållet

Så slipper du gå vilse i bär- och svampskogen

Katarina Pada
Träspång i ett grönskande naturområde
I och med att bär- och svampsäsongen börjat är det allt fler som tar sig ut till skogen. Frivilliga räddningstjänsten ger därför sina bästa tips för att minska risken att gå vilse under skogsutflykten.

Den stundande svamp- och bärsäsongen innebär ofta ett ökat antal uppdrag för Frivilliga räddningstjänsten. Då allt fler beger sig ut i skogen händer det ibland att någon går vilse.

Frivilliga räddningstjänsten koordineras av Röda Korset och stöder myndigheterna i olika uppgifter, såsom att spana efter försvunna personer. Organisationen är kallas för det mesta Vapepa, som är en förkortning av dess finska namn.

Vapepa listar sina bästa tips för skogsutflykter. Dessa råd minskar risken att gå vilse och hjälper när man gått vilse i skogen.

Innan man beger sig ut i skogen gäller det att planera sin rutt. Det lönar sig att berätta om sin utflyktsplan för någon annan på förhand; vart man är på väg, vilken rutt man ska följa och hur länge man tänker stanna.

En omgång varma reservkläder, gärna färgglada sådana, är bra att packa med sig. Vapepa rekommenderar också att packa med ett rymdtäcke för skogsutflykten. Rymdtäcket är lätt men varmt, skyddar mot regn och fungerar som sittunderlag.

För mobilen gäller det att ta med en fullt laddad reservströmkälla och en passande sladd. Det lönar sig också att ladda ner appen 112 Suomi på förhand i telefonen. När man ringer ett nödsamtal via appen förmedlas den exakta platsen till nödcentralsoperatören. Ytterligare kan det vara bra att ha en kartapp på telefonen.

En välutrustad ryggsäck packas dessutom med papperskarta, kompass, tändstickor, tändmaterial, kniv och matsäck, som man vid behov klarar sig med även en längre tid. Tillräckligt med vatten eller annat att dricka är också viktigt, i synnerhet i varmt väder.

Om du trots allt går vilse: behåll lugnet

Ifall man gått vilse är det viktigast att hålla sig lugn. Stanna upp en stund och observera omgivningen i lugn och ro. Man kan försöka lokalisera sig själv med hjälp av kartappen och landmärken.

– Om man börjar irra omkring kan situationen bli värre, säger Vapepas beredskapssamordnare Arsi Veikkolainen från Röda Korset i ett pressmeddelande.

Man ska inte heller känna skam över att man gått vilse. Tvärtom lönar det sig att ringa efter hjälp i tid.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter