Så ska Finland använda EU-stödet för hållbar tillväxt – ”Ingen orsak att tro att inte hela Finland gynnas”

Finansminister Matti Vanhanen (C) presenterade på måndagen under en presskonferens hur Finland ska använda de uppskattningsvis 2,7 miljarder euro som EU delar ut i återhämtningsstöd till sina medlemsländer.
Oppositionen har kritiserat stödet och anser att det blir alltför dyrt för Finland. Finlands betalningsandel uppskattas till 6,6 miljarder euro.
Den slutliga planen ska lämnas in till Europeiska kommissionen i april.
Finlands program för hållbar tillväxt
Programmet stöder ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbar tillväxt i enlighet med målen i regeringsprogrammet. Det främjar konkurrenskraften och utvecklingen, liksom också forskning, innovationer, investeringar och en höjning av kompetensnivån.
Bland målen finns att minska växthusgasutsläppen, öka produktiviteten och höja sysselsättningsgraden. Man vill också främja regional, social och könsmässig jämlikhet och förbättra tillgången till vård.
Programmet finansieras med medel från EU:s tillfälliga återhämtningsinstrument. Finlands andel av finansieringen beräknas enligt befintlig information vara 2,7 miljarder euro.
Källa: Finansministeriet
Tidigare bestod programmet av sex punkter, som ministerarbetsgruppen nu snävat in till fyra. Finland ska bli ett ledande land när det gäller gröna lösningar, digitaliseringen ska stärkas, sysselsättningsgraden ska höjas och social- och hälsovårdstjänsterna ska bli mer tillgängliga.
Inom den så kallade gröna övergången kommer klimatlösningar som väteekonomi, cirkulär ekonomi, utsläppsfria energisystem och bioprodukter med högt förädlingsvärde.
— Pengarna ska inte användas för att upprätthålla det som redan finns, utan för att skapa någonting som verkligen är nytt, säger Matti Vanhanen.
Det är ett faktum att vi under de senaste åren upprätthållit den ekonomiska tillväxten främst tack vare den inhemska marknaden och satsat på den med ett underskott i de offentliga finanserna, säger Vanhanen.
Större helheter
När programmet godkänts kommer det att ge upphov till många olika projekt, sade Vanhanen som ändå inte gick in på några detaljer. Enligt Vanhanen kommer man ändå att försöka skapa nya helheter i stället för att splittra bidragen.
Finansministeriets kanslichef Juha Majanen nämner energiklustren som ett exempel. Det som räknas är hur mycket investeringarna ökar i hela klustret.
— När offentliga pengar distribueras måste det finnas en vision om hur investeringen ska vara till nytta för en större grupp av företag, underleverantörer och så vidare, säger Majanen.
Programmets fyra punkter
Grön övergång. Den gröna övergången stöder ekonomiska strukturomvandlingar och ett koldioxidneutralt välfärdssamhälle. Programmet påskyndar lösningar som hjälper att minska utsläppen såväl i Finland som annanstans i världen.
Digitalisering. Programmet stärker digitaliseringen och dataekonomin inom den offentliga och privata servicen så att produktiviteten och kostnadseffektiviteten förbättras.
Sysselsättning och kompetens. Programmet höjer sysselsättningsgraden och kunskapsnivån i syfte att påskynda en hållbar tillväxt. Bland annat ska tjänsterna för jobbsökning bli mer kundorienterade och digitaliseringen ska utnyttjas bättre i dem.
Social- och hälsovårdstjänster. Programmet påskyndar en förnyelse av strukturer och tjänster inom social- och hälsovården. Målet är att göra tjänsterna tillgängliga för alla och att förnya dem kostnadseffektivt och människoorienterat.
Källa: Finansministeriet
Vanhanen säger att det i offentligheten uttryckts en oro över att programmet delas in i för många små projekt. Han försäkrar att stora helheter kommer att främjas.
Kommissionen vill att det alltid sker någon sorts förnyelse i när man använder pengarna, säger Juha Majanen.
Det är inte frågan om någon tilläggsbudget utan bidraget ges på andra villkor, säger Vanhanen. Han slår fast att stödet inte delas ut per kommun eller område.
— Det finns ändå inte några skäl att oroa sig över att inte hela Finland skulle få nytta av bidraget, säger han.
I synnerhet när det gäller den gröna övergången kommer hela Finlands möjligheter och styrkor att komma till nytta.
Elsa Kemppainen/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.