Förflytta dig till innehållet

Så ser gamla Rosella ut i dag – ”Oförargligt”, säger åländsk formgivare

Pressbild
Bild inifrån ett fartyg
Bild från m/s Anemos. Före detta Rosella, levererad 1979, trafikerade i tiderna rutten Stockholm–Mariehamn–Åbo.

Många ålänningar har sett och delat ett Youtubeklipp som visar m/s Anemos efter de nya ägarna Aegean Sea Lines ombyggnad, och försökt känna igen sig i de nya interiörerna.

Eva-Jo Hancock summerar helhetsintrycket: ”ljust och stillsamt med en palett av vitt, beige och kittgrått. Oförargligt men funkis”.

– En liten twist hade gjort hela skillnaden: ett material som sticker ut, en kompletterande kulör som blir bärande genom båten. Visuell kommunikation som säger ”Välkommen, vad roligt att du är här, välkommen till paradiset.” Man har så mycket gratis som rederi när man pratar i och om Egeiska övärlden, det är ju bara att rulla ut drömmen om salta vågor, vita klippor och evigt solsken. Nu är allt väldigt tyst… nästan lite blygt, säger Hancock.

Pressbild
Bild från m/s Anemos.

Är det något som överraskar dig?

– Det som överraskar mig är att det inte finns något att bli överraskad av. Det känns lite som om man designat Anemos för att gå lite var som helst i världen, och sedan i sista sekunden smällt upp några svartvita bilder från Grekland. Klart! Men som sagt, bättre det än inga.

Ligger den rätt i tiden?

– Förutom salongen med rödbruna murriga 90-talsmöbler och lite tröttmönstrad matta som känns Ånedinlinjen så tycker jag att man helt klart klivit in i 2020-talet.

Pressbild
Bild från m/s Anemos.

Som designer har Eva-Jo Hancock belysning som specialområde, och där ser hon en kulturskillnad mellan södra och norra Europa.

– I medelhavsområdet tycker man att det är fräsigt med kallt ljus – 4 000 Kelvin och uppåt. Det blir väldigt vitt, ibland nästan ljusblått. Den gängse krogkulturen säger ”skönt att kliva in här där det är svalt, och komma undan det eviga solljuset.” Kallt ljus ses helt enkelt som lite lyxigt. Det är stor skillnad på våra breddgrader, där vi söker oss in i en restaurangmiljö för att få värme.

– Vår bild av trivsel är snarare att sitta tillsammans kring en brasa. Så med det i åtanke har man designat för greker och för soliga dagar, kallt och krispigt. Lite ljusbubblor hade varit fint möjligen, ett ljus för ett bord i stället för ett jämnt ljus över hela rummet. Det förebygger att ett stort rum riskerar att bli skolmatsal om man inte skapar rum i rummet, med ljus, textilier eller fasta inventarier till exempel.

Pressbild
Bild från m/s Anemos.

Men estetiken är inte det enda som en designer av fartygsinteriörer måste tänka på.

– Just passagerarfärjor har ju sina specifika krav på inredningen. Att allt fungerar även i storm, vid brand och med tanke på städning och slitstyrka i materialen. Att passagerarna vet vad de ska göra vid en nödsituation, så att det visuella hjälper till, säger Eva-Jo Hancock.

– Med det i bakhuvudet är den viktiga frågan densamma som i alla designprojekt: för vem gör vi det här rummet? Hur ser kundgruppen ut? Är akustiken en utmaning, och hur bygger vi osynligt in en bra ljudmiljö? Ska rummet andas avkoppling eller effektivitet – och att jobba med ljus, ljud, färger, möbler och material med det i åtanke i alla detaljer.

Pressbild
M/S Rosella då det begav sig.

Susanna Skogberg

Dela artikeln

En kommentar: “Så ser gamla Rosella ut i dag – ”Oförargligt”, säger åländsk formgivare

  1. Saarinen Ann-Helen skrev

    Stilig och harmonisk. Skönt att slippa allt krimskrams. Mänskor fyller interiören med färger

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter