Förflytta dig till innehållet

Så pop, så svårt att komma in – och ändå råder det brist

kvinna med glasögon och randig topp

I morgon onsdag börjar ansökningstiden för alla dem som vill börja studera vid ett finländskt universitet eller en högskola i höst.

Fråga några slumpmässigt valda unga kvinnor i gymnasieåldern med höga betyg nästan var som helst i Svenskfinland vad de vill börja studera och räkna med att psykologi vid Åbo Akademi är ett av de populäraste svaren.

Många säger att de vill läsa psykologi för att hjälpa andra och för att få jobba med människor.
Det finns naturligtvis också män som vill studera psykologi, men än så länge är de i minoritet. De senaste fem åren har antalet antagna män vid ÅA:s psykologiutbildning varit mellan fem och trettio procent.

En av de psykologistuderande vid ÅA som ÅU har talat med (åu.fi 14.3.2022) säger att en orsak till att det är så populärt att studera psykologi kan vara att det ofta skrivs om det höga söktrycket.

– Då tror folk att det måste vara en bra utbildning då så många söker in, säger hon.

Samtidigt är psykologi ett ämne och en studieinriktning som intresserar. Människan är en komplicerad och fascinerande varelse och genom att läsa psykologi får man ett konkret yrke och de möjliga framtida arbetsuppgifterna är många och varierande.

Den ansvariga för psykologiutbildningen vid Åbo Akademi, Petra Grönholm-Nyman, säger att läget på arbetsmarknaden för psykologer är mycket bra. Nästan alla utexaminerade får jobb åu.fi (14.3.2022).

Söktrycket till psykologistudierna vid ÅA har varit högt länge och de senaste åren har det blivit om möjligt ännu populärare att söka till psykologin.

I fjol hade 255 sökande psykologin vid ÅA som sitt första val och sammanlagt sökte 469 personer till utbildningen. De tävlade om tjugo platser (åu.fi 14.3.2022).

I år finns det tre platser fler att kämpa om.

Det gör det naturligtvis aningen mindre tufft att ta sig igenom nålsögat för att bli antagen.

Men det finns de som ansöker till psykologiutbildningen i flera år i hopp om att komma in.

Det intressanta är att det trots det höga söktrycket fortsätter att vara så populärt att söka in till just den här utbildningen.

Här skulle andra utbildningar som också leder till examina där man kan hjälpa andra och få jobba med människor ha en del att jobba på för att locka åtminstone en del av de sökande som inte kommer in till sin drömutbildning i psykologi.

Samtidigt kunde man tro att det höga söktrycket också kunde fungera avskräckande. Att söka till något annat alternativ med lägre söktryck behöver inte alls vara något sämre alternativ.

Att det är så populärt att studera psykologi beror på många saker. En aspekt som den utbildningslinjeansvariga Petra Grönholm-Nyman lyfter fram i ÅU-intervjun är utbildningens goda rykte. Utbildningen ger ett yrke – ett yrke som det dessutom finns ett skriande behov av.

Och det är här som något inte stämmer.

Väldigt, väldigt många unga vill studera psykologi på svenska i Åbo. Väldigt många av dem har inte en chans att komma in då platserna är så få och de sökande så många – varje år.

Samtidigt har Cygnaeus skola i centrum av Åbo, det vill säga till och med i samma stad där nya psykologer utbildas, haft det väldigt svårt att få en skolpsykolog. Skolans rektor Nicke Wulff konstaterade i december (ÅU 17.12.2021) att det råder brist på behörig svensk personal.

I julaftonens ÅU i fjol (24.12.2021) slog elevvårdspersonalen och personalen vid Cygnaeus skola samt Braheskolan larm i en insändare tillsammans med föreningen Hem och Skola i Åbo och klassföräldrar i respektive skola.

De påpekade att Cygnaeus skola sedan år 2016 har haft sex olika skolpsykologer och ingen psykolog alls under långa perioder. De betonade att det är en ohållbar situation för eleverna, deras familjer och skolans övriga personal.

– Då en psykolog saknas faller det på resten av personalen att hjälpa och stöda de elever som skulle behöva psykologhjälp, trots att den övriga personalen saknar den utbildning som skulle behövas, skrev de.

Att jobba som skolpsykolog i en skola med flera hundra elever är naturligtvis krävande och tungt.

Det rekommenderade elevantalet för en psykolog är högst 780 barn. Alla av dem behöver naturligtvis inte utredas eller få hjälp av skolpsykologen, men antalet kan ändå verka avskräckande för en nyutexaminerad ung psykolog, som ger sig ut i arbetslivet.

Men med tanke på det enorma intresset för ämnet psykologi är det svårt att förstå att det samtidigt råder akut brist på behöriga.

Någonstans glappar det.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter