ÅU besökte nya nattkaféet för unga i Åbo – ”Nu behöver man inte vara ute på någon gård och frysa”
Det är lördag kväll och Åbo sjuder av liv, om än dämpat utomhus i snöslasket.
– Dansa med mig, ropar en äldre herreman och håller dörren öppen till en bar på gågatan.
Men ÅU är på väg till en annan dörr uppe i backen på Auragatan där stans nya nattkafé för unga har öppnat.

Det är nu andra helgen som kaféet för personer i åldern 13–29 är öppet i Vimma.
Cirka 10 unga är på plats strax efter klockan 20 då vi kliver in.
Stämningen är avslappnad.
ABBA:s ”Waterloo” ljuder i högtalarna och i ett hörn äts det chips och stickas. I ett annat spelas det spel och i ett tredje sitter tre flickor, en trettonåring och två sextonåringar.
Varför har ni kommit hit?
– De har varit här två gånger tidigare och jag en gång. Det är trevligt här, man kan vara här och spela spel, äta kex och dricka kaffe. Dessutom tycker jag om att läsa den här boken, säger trettonåringen.
Hon pekar på ”Kiltin tytön murhaopas”, som namnet till trots inte är en guide till hemskheter utan en mysterieroman för unga av brittiska Holly Jackson.

De två sextonåringarna läste om nattkaféet i sociala medier och besökte det först med en grupp vänner.
– Vi spelade spel tillsammans och efter att vännerna gått hem lärde vi också känna nya människor, säger en av dem glatt.
Nattkaféet är efterlängtat och de tycker att det saknas platser för unga att hänga på kvällarna. Det skulle gärna få finnas flera ställen som liknar Vimma.
Också en annan hälsning till Åbo stad
Flickorna har också en annan hälsning till Åbo stad: de skulle vilja ha flera ställen att träna gratis och mångsidigt på.
Kuppis idrottshall är bra, tycker de, men lite begränsad.
Vad är det ni saknar, vad skulle ni vilja träna?
– Jag skulle vilja ha en plats där det går bra att träna akrobatik, säger den ena.
Den andra säger att hon slutat med cheerleading men att hon gärna skulle upprätthålla sin akrobatiska förmåga. De gillar aktivitetsparken Superpark i Studentbyn men tycker att det är för dyrt att besöka den regelbundet.
Flickorna har med sig egen cola och citronlemonad men kaféet bjuder också på te, kaffe, saft och kex.

Nu är det Queens ”Bohemian Rapsody” som ljuder i högtalarna.
I ett annat hörn sitter en pojke som snart ska fylla 17. Han kommer från en liten ort i Mellersta Finland och besöker sin syster i Åbo som rekommenderade stället för honom.
Snart kommer 17-åringen också att flytta till stan, dels för att bo närmare sin syster, dels för att han skulle vilja studera logistik och bli lastbilschaufför.
Han beskriver nattkaféet kort och gott som trevligt.
– Nu behöver man inte vara ute på någon gård och frysa, säger han.

Närmast en hylla med olika spel sitter två 17-åriga flickor som kommit hit från Lundo. En av dem har besökt ungdomsgården Vimma tidigare och nu hämtade hon med sin kompis till nattkaféet.
Det är bra att det finns ett nattkafé, men kanske främst för de som bor i Åbo, säger de och beskriver sig själva som hemmasittare som inte brukar röra sig utomhus i Åbo på kvällar och nätter.

Nattkaféet i Åbo är en plats dit vem som helst är välkommen.
Syftet är bland annat att få kontakt med unga som står utanför serviceutbudet, att utreda behovet och effekten av ett kafé och lugna ner störande beteende i centrum.
Det är ett samarbete mellan Åbo stads ungdomstjänster, föreningen Turun NMKY-YMCA, föreningen Sininauha i Egentliga Finland samt föreningen Valo-Valmennusyhdistys.
Fyra vuxna är alltid på plats då kaféet är öppet.

Ilkka Saloranta och Inka Huhta från Valo-Valmennus samt Moha Siwash och Joni Palokankare från YMCA är fyra av de som arbetar i kaféet och är på plats då ÅU besöker det på lördagskvällen.
– Verksamheten har kommit i gång bra. Hit kommer unga från olika åldersklasser för att umgås och spela spel eller bara prata, säger Huhta.
– Det här hjälper många unga som inte har någonstans att gå efter att Hansakvarteret stängt. Här kan man spela musik och chilla, säger Siwash.
Det är ett mångprofessionellt team som arbetar i kaféet, konstaterar de. Alla föreningar har erfarenhet av olika sorters ungdomsarbete.
Palokankare och Siwash har nyligen väglett unga personer som vill söka jobb. Saloranta berättar att många unga varit nyfikna och intresserade då de märkt att kaféet har öppnat.
Tanken är också att de som jobbar i kaféet ska röra sig utomhus och berätta om kaféet för unga på stan. Det har man ännu inte hunnit göra, men informerar nog om kaféet på andra sätt.

Åbo stads förändringsdirektör Anu Parantainen svarar på frågor per telefon.
Första kvällen besökte 40 unga kaféet och den andra 25, enligt Parantainen.
– Först och främst är kaféet en trygg plats för unga. Behovet har funnits länge, oron har ökat i centrum. Vi försökte få i gång det redan i fjol, men då vi konkurrensutsatte verksamheten hittades inga lämpliga eller intresserade aktörer. Men nu har vi det här pilotförsöket på gång och om projektet är lyckat kommer staden att fortsätta med det i någon form.
Enligt Parantainen är verksamheten trespråkig och det går att tala vilket språk som helst i kaféet.
Föreningen Valo-Valmennus driver också stans enda svenska ungdomsgård på Humlegårdsgatan, som enligt Parantainen blivit mycket populär.
Parantainen leder det fleråriga reformprojektet där Åbo stads service för barn och unga ses över. Syftet är att ta fram en verksamhetsmodell som kan tas i bruk år 2025.
Förutom att fyra vuxna alltid är på plats finns även en ordningsvakt.
Parantainen tror ändå inte att det kommer att uppstå problem utan beskriver stans unga som smarta.
– Det är också okej att komma till kaféet lätt berusad om man behöver hjälp. Inga blåstest utförs här, säger hon.
Kaféet håller öppet klockan 20–01 på fredagar och lördagar.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.