Så här såg första halvan av 2020 ut för polisen: mängden rattfyllerister och fortkörare ökade explosionsartat


Både motorcyklisten och cyklisten dog i trafikolyckan i Kumo. Foto: Ari Sundberg/SPT
Första halvan av 2020 har varit exceptionellt, och det framkommer även ur polisen i sydvästra Finlands statistik.
Antalet rattfyllerier, fallen av grov fortkörning och narkotikabrott har ökat betydligt medan den internationella rörliga brottsligheten minskat. Även efterfrågan på pass och identitetskort minskade dramatiskt under perioden januari–juni till följd resebegränsningarna.
Fördubbling i fortkörningsfallen
Sedan januari har polisen bokfört dubbelt fler grova äventyrande av trafiksäkerheten än under motsvarande period i fjol.
Enligt polisen är det speciellt unga män i åldern 17–25 som gör sig skyldiga till grova fortkörningar. Man har även noterat att mngden fall stiger avsevärt i samband med sammankomster där unga bilister samlas.
— Polisen fortsätter den effektiverade övervakningen av bilburna sammankomster, och strävar även i övrigt till att de grövsta trafikbrotten skulle minska, säger chefen för övervaknings- och larmsektorn, överkommissarie Stephan Sundqvist i ett pressmeddelande.
Inga razzior ordnades under våren — rattfyllerierna ökade ändå
Antalet rattfyllerier har under första halvan av året ökat med över 12 procent jämfört med i fjol samtidigt som polisen endast utfört en bråkdel av den normala mängden blåstester på grund av coronapandemin. Egentliga blåsprovsrazzior har polisen inte hållit alls sedan mars.
En extra stor ökning har man noterat i mängden drogpåverkade förare och i år har polisen bokfört 20 procent fler drograttfyllerier jämfört med första halvåret i fjol.
Drograttfyllerierna står nu för hälften av alla rattfyllerifall.
— Ökningen av drograttfyllerier eller övriga rattfyllerier betyder inte att fenomenet skulle ha blivit vanligare. Mera sannolikt är att förändringen avspeglar polisens effektiverade övervakning, konstaterar Sundqvist.
Utöver mängden drogrelaterade rattfyllerier har även mängden narkotikabrott blivit fler. Här ligger ökningen på 15 procent jämfört med samma tidsperiod i fjol.
Gick snabbare för polisen att komma fram
Polisen uppger att antalen larmuppdrag i skyndsamhetsklasserna A (brådskande larmuppdrag) och B inte förändrats sedan i fjol men att polisen däremot kommit snabbare till platsen.
Den färska statistiken visar att polisen hann fram 18 sekunder snabbare till fall inom skyndsamhetsklassen A och 48 sekunder snabbare till uppdrag inom skyndsamhetsklasserna A och B än under föregående år.
— Det betyder att polisen har lyckats placera sina resurser bättre än förr just där, var det händer, säger Sundqvist.
Borrmaskiner populärt stöldgods
Om man räknar bort mängden trafikbrott ökade antalet brott mot strafflagen med 10 procent från förra året. Det är egendomsbrotten som står för majoriteten av ökningen. Speciellt inbrott i företagsfastigheter och byggplatser är vanliga och det har bland annat stulits mycket arbetsmaskiner, såsom borrmaskiner, från byggplatser.
— Brott av den här typen kunde hindras på förhand genom effektiva inbrottsskydd, samt genom att man förvarar sin egendom omsorgsfullt. Det är lättare att utreda brotten ifall målsäganden kan specificera sin egendom för polisen, genom t.ex. serienummer. Coronaviruset har möjligen gjort denna typ av brott vanligare, speciellt eftersom företagens personal har arbetat mycket på distans, säger Holstila.
En stigande brottstrend i Sydvästra Finland just nu är bedrägerier som utförs via webben. Ett vanligt exempel på den här typens brott är bedrägerier som utförts i Postens namn.
I och med coronaviruset minskade den internationella rörliga brottsligheten på polisinrättningens verksamhetsområde. Det här syns bland annat i minskningen av bedrägeri- och stöldbrott som är typiska för rörliga brottslingar som inte är bosatta i Finland.
— Nu då gränserna öppnas väntar vi oss mera aktiviteter på den här fronten. Polisen kommer naturligtvis att reagera genom ökad övervakning, säger chefen för brottsbekämpningssektorn, kriminalöverkommissarie Taina Holstila.
Efter lugn period vill folk åter skaffa pass
Coronavirusets inverkan märks även vid tillståndssektorn och mängden tillstånd som beviljades av polisinrättningen i Sydvästra Finland minskade med 45 procent jämfört med förra året under perioden januari–juni.
De beviljade passen minskade med 46 procent och personkorten med 48 procent.
— Under de senaste veckorna har efterfrågan på pass och personkort ökat igen, i takt med att resebegränsningarna har blivit lindrigare, berättar överkommissarie Petri Kangas från tillståndstjänsterna.
Mängden vapentillstånd ökade med fyra procent från förra året medan mängden körförbud som utfärdades minskade med 33 procent.
Alla resurser i bruk under sommaren
Enligt polisinrättningen i Sydvästra Finlands polischef Risto Lammi har polisinrättningen klarat av de exceptionella tiderna väl.
— Våren utvisade, att polisen har god förmåga att klara sig och anpassa sig till oförutsedda och svåra förhållanden. Polisen utförde sina uppgifter väl även i undantagsförhållanden, säger Lammi.
I takt med att finländarna återgår till en allt normalare vardag för även polisen det samma.
— Polisinrättningen fick lite tilläggsmedel för att täcka de extra kostnaderna och det extra arbetet som undantagsläget medförde. Tack vare det fortsätter vi arbetet under resten av året med förhållandevis goda resurser. Nu under sommaren har polisen ständigt hög arbetsbörda, trots att hela resursen är i bruk hela tiden, beskriver Lammi
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.