Så här många hotade musslor har flyttats undan järnvägsbygget mellan Kuppis och Åbo – ”miljölagstiftningen måste följas i alla skeden”

I fjol flyttades 553 tjockskaliga målarmusslor från Aura å i Åbo för att skydda dem från de stora banarbetena, som pågår, då järnvägen mellan Kuppis och Åbo ska förnyas.
– Det här är bara en bråkdel av de musslor som finns i ån. Men eftersom den här sällsynta arten omfattas av EU-bestämmelserna om naturskydd, har de här individerna flyttats ett visst antal meter från byggplatsen, säger Anna-Maria Teuho, projektets miljökoordinator från konsultbyrån Rejlers Finland.

Också bland annat sällsynta växter har grävts upp för att tillfälligt mellanlagras på en annan växtplats på grund av spårbyggena.
– Banvallen är en bra miljö för många speciella ängsväxter. Det gör också att vissa fjärilsarter trivs bra bland dem.
Flyttas inte tillbaka
Tanken var att de här nu uppgrävda växterna skulle ha flyttats tillbaka när det nya järnvägsspåret är klart.
– De kommer trots allt inte att flyttas tillbaka, eftersom det skulle ha blivit för tufft för dem. I stället får de växa vidare dit de har flyttats, säger Teuho.
Också frön från dem har tagits tillvara för att de på det sättet ska kunna leva kvar.

På det aktuella området finns det flera arter som berörs av EU-bestämmelserna om naturskydd. Utöver den tjockskaliga målarmusslan (Unio Crassus på latin) hör också läderbaggen till dem.
Läderbaggen ändrade spårdragningen
Den finns främst på Runsala, men i Muhkuri finns en gammal murken ek med läderbaggar. Läderbaggarna i det trädet har till och med påverkat hur spåren kommer att dras så att läderbaggarnas livsmiljö ska finnas kvar.

Många olika miljöaspekter
Banprojektet Kuppis–Åbo sträcker sig över ett stort område, vilket innebär många slag av miljöaspekter.
Dels handlar det om att skydda den befintliga miljön kring spåret och om att eventuellt återställa en del, dels handlar det om att skydda dem som bor i närheten från buller, skakningar och damm.
Projektet sätter gränsvärdena, medan entreprenörerna som ansvarar för olika delar av spårbygget har ansvar för att deras verksamhet håller sig inom gränsvärdena och ansöker om de lov och tillstånd som behövs. Från projektet håller man koll på att villkoren också följs.
– Arbeten som medför oljud får utföras bara under vissa tider och blir det ändringar ska entreprenören meddela om dem i förväg. Det samma gäller arbeten som förorsakar skakningar, säger hon.
Också förorenad jord forslas bort
En miljöaspekt är också till exempel att förorenad jord ska transporteras bort.
– Vi har närmare ett par hundra provtagningsplatser, där vi följer med om vissa tröskelvärden överskrids. Det betyder att markundersökningen är omfattande på projektområdet. Det finns stränga bestämmelser för hur förorenad jord ska tas om hand och överenskomna mottagningsplatser där den behandlas.

Återvinning av material
En grundläggande tanke är att materialet från det som rivs så mycket som möjligt ska kunna användas på nytt.
– Om det inte finns användning för materialet inom det här projektet ska det antingen användas i Trafikledsverkets andra projekt eller återvinnas, säger Teuho.
Spårbygget sköts av många olika företag och varje entreprenör har ansvar för att miljölagstiftningen följs för den del som man jobbar med.
– Vi gör ständiga riskanalyser och följer med situationen, säger Teuho.
Vattenkvaliteten ser inte ut att ha påverkats
Ett exempel är vattenprovtagning från Aura å, där det beviljade vattentillståndet sätter ramarna för vad som måste utredas och hur ofta vattenprov ska tas.
– Vattentillståndet kräver att vattnets kvalitet följs upp under byggets gång. De resultat som vi har fått hittills visar att åvattnet skulle ha påverkats väldigt lite av bygget, säger Teuho.

Banprojektet mellan Kuppis och Åbo skiljer sig inte bara från motsvarande projekt i och med att järnvägen går över vatten, vilket kräver vattentillstånd.
– Det här spårprojektet är också speciellt för att det finns i centrum av stan, med bostäder alldeles i närheten. Här är många aktörer inblandade och det finns också många människor i närheten, säger Teuho.
Omfattande miljökonsekvensbedömning
Också bangården för farliga kemikalietransporter ställer sina speciella krav.
– Miljölagstiftningen ska följas i alla skeden av byggprocessen. Miljön finns med redan från början i och med naturinventeringar och den omfattande miljökonsekvensbedömning som har gjorts. Där ska alla olika synvinklar beaktas och vilka konsekvenserna blir för dem, säger hon.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.