Så här inleddes firandet i 150-åriga Hangö – se bilderna!

Händels Halleluja var en värdig och glädjefylld start på firandet av Hangö stads 150-årsjubileum som startade med en rätt så välbesökt högtidsgudstjänst i kyrkan.
Kyrkoherde Monica Cleve konstaterade att Hangö stad är en pigg jubilar men att alla behövs i bygget av en levande stad.
– Allt går inte som på elektrifierad räls eller som stegen i Hangövalsen, sade Cleve som önskade att Hangö fortsättningsvis kan vara en trygg hamn att omfattas i alla tider med stort hjärta.
– Vi ber för gott ledarskap och framtidstro, sade hon.
Gudstjänsten avslutades med Fader vår som publiken, i den levande tvåspråkighetens tecken, citerade samtidigt på båda språken.

Efter kyrkan halkade publiken försiktigt ner mot Kyrkparken och den utlovade ljus- och eldshowen av Belenos Group of Arts. Många hade lytt stadens uppmaning att bli stående i backen för att få den bästa vyn över showen. Och nere i parken väntade redan en stor skara Hangöbor i olika åldrar.
Stadsdirektör Denis Strandell hälsade publiken välkommen till den första tillställningen på jubileumsåret.
– Vi festar precis hela året fram till dess slut. Den 4 juni firas Försvarsmaktens flaggdag med parad där över 1 000 soldater, över 50 fordon, flygplan, helikoptrar och hälften av flottan deltar. I samband med Hangödagarna har vi en stor folkfest som jag redan nu kan hälsa er varmt välkomna till.
Strandell fick stå i mörkret när han framförde stadens hälsning men efter det trollbands publiken av en park som lystes upp av en färgsprakande ljus- och eldshow med musik och koreografi.
Vid det laget kunde man redan skymta några fullmäktigeledamöter som njöt av showen i de upplysta fönstren stadshusets fullmäktigesal. Klockan 18 började fullmäktiges jubileumsmöte.
Mötet inleddes med president Sauli Niinistös hälsning som lästes upp av stadsdirektören.
Presidentens hälsning till Hangö
Bästa Hangöbor. Er stad fyller i år 150 år. Men er regions historia är ännu längre och rikare än så. I de berättelser som beskriver staden är havet ständigt närvarande. Havet har gett stadens invånare deras levebröd, en livsstil och en kontakt med resten av världen.
Det är ingen tillfällighet att vårt lands största vinterhamn öppnades just i Hangö. Staden påminner till formen om ett finger som pekar mot Östersjön, vilket gjorde det möjligt att bedriva utrikeshandel även när andra hamnar var frusna.
På grund av sitt läge har Hangö dragits med i stormaktspolitiken. Innan staden grundades utkämpades det bevisligen sjöslag mellan den svenska och ryska flottan i vattnen utanför Hangö. Sedermera har även händelserna under de båda världskrigen drabbat staden. Inte undra på att man byggt befästningar på Hangö udd. I dag övar våra västliga allierade också i området.
Det sägs att solen alltid skiner i Hangö. Sandstränderna i er hemstad erbjuder besökarna mycket att se och njuta av. Havet som omger Hangö udd från tre håll är sedan länge en populär destination för rekreation.
Ni kan vara stolta över er vackra kustnatur som lockar besökare från hela Finland. Jag önskar alla Hangöbor ett minnesvärt jubileumsår.
Sauli Niinistö,
republikens president
Det första av två egentliga ärenden på mötet var överräckandet av utmärkelsetecken som presidenten beviljat. Den avgående stadsdirektören Denis Strandell belönades med riddartecknet av Finlands Lejons Orden. Den förre kanslichefen Lasse Tallqvist belönades med Finlands Vita Ros Ordens förtjänstkors.
Strandell påpekade att utmärkelsen kommer av en 40-årig karriär, inte av hans åtta år i Hangö.
– Jag har också suttit 15 år i fullmäktige i Kyrkslätt och varit aktiv inom den frivilliga brandkåren både i Långvik och i här i Hangö, sade Strandell som uppskattade att staden hade ansökt om utmärkelsen.
– För min del tackar jag Hangö stad som föreslagit mig och förstås också republikens president som beviljat detta förtjänsttecken, sade Tallqvist.
Fullmäktige beslutade också att grunda en jubileumsfond med anledning av stadens 150 år och vidare att staden placerar 15 000 euro som startkapital i fonden och ledamöterna avstår från sina mötesarvoden för jubileumsmötet och att motsvarande summa placeras i fonden. Fonden ska stöda välbefinnandet bland barn och unga i staden. Med medel ur fonden kan man också premiera innovationer bland barn och unga i Hangö.

Med i fullmäktigesalen bland det övriga uppklädda festfolket fanns Hangös blivande stadsdirektör Petra Ståhl. Det är nu klart att hon tillträder den 1 februari.
– Finns det ett bättre sätt att börja sitt värv? Det är jättefint att jag redan fick komma med, säger sig Ståhl om att delta som observatör i festligheterna.
Ståhl säger att hon är verkligt ivrig att få komma i gång och kavla upp ärmarna.
– Mottagandet har varit mycket fint både från invånarnas och från beslutfattarnas sida. Det har inte kommit några obehagliga överraskningar. Hoppas resan fortsätter på samma sätt. Det är bra at jag får jobba parallellt med Denis en tid så att vi kan utbyta tankar med varandra.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.