Förflytta dig till innehållet

Så här bemöter stadens biträdande borgmästare äldrerådets kritik – ”Numera ska fler dela på mötesarvodena”

Lucas Ekblad
en stående och en sittande kvinna

– Det är förståeligt att äldrerådet är besviket över att det har blivit ett avbrott i rådets verksamhet när stadens social- och hälsovårdstjänster flyttades över till välfärdsområdet Varha vid årsskiftet, säger De grönas Elina Rantanen .

Till den 1 augusti var hon biträdande borgmästare med ansvar för bland annat äldrerådet, innan hon blev biträdande borgmästare med ansvar för stadsmiljön.

Övergången till Varha

Att Varha tog över en del av stadens uppgifter är också förklaringen till att äldrerådet blev av med sin sekreterare, eftersom tjänsten flyttade från staden till välfärdsområdet.

– Under sommaren har rådet fått en ny sekreterare och det ska säkert förbättra situationen.

Inom äldrerådet finns det besvikelse över att staden har minskat rådets möten från tio till sex.

Elina Rantanen påpekar att äldrerådet får träffas också utanför den officiella mötestidtabellen.

– Men vi har sett över hur och för vilka möten staden betalar mötesarvode. Tidigare fick till exempel ungdomsfullmäktiges medlemmar inget mötesarvode alls.

Arvoden till fler

Numera får också medlemmarna i ungdomsfullmäktige mötesarvode.

– Det betyder att den sammanlagda budget som finns för stadens intressegrupper, som till exempel ungdomsfullmäktige, handikapprådet och äldrerådet, nu fördelas jämnare.

Därför betalar staden numera mötesarvode bara för sex äldrerådsmöten

Samtidigt understryker Elina Rantanen att det här inte gör äldrerådets arbete mindre viktigt. Tvärtom.

– Äldrerådet har en mycket viktig roll som språkrör och koordinator för den äldre befolkningen inom staden, speciellt då den egentliga servicen för äldre numera hör till Varha.

Samtidigt går 75 procent av stadens utgifter till tjänster för barn och unga.

– Därför är det viktigt att de organiseras så effektivt som möjligt. Också servicen för äldre ska ses över, men vi kan inte göra allt samtidigt.

”Tråkigt, om rådet känner sig förbisett”

VF:s Mirka Muukkonen , som sedan början av augusti är biträdande borgmästare för välfärd med ansvar för bland annat äldrerådet, tycker att det är tråkigt om äldrerådet känner sig förbisett.

– Arbetsfördelningen mellan staden och Varha är inte klar och bägges roller klarnar under de kommande två åren. Vi kommer att föra en tät dialog med Varha.

Muukkonen påpekar att de kommande två åren, det vill säga hennes mandatperiod, kommer att vara en brytningstid, då staden försöker hitta sitt nya sätt att jobba inom de ansvarsområden som finns kvar.

– De äldre är en väldigt viktig resurs. Staden ska förebygga hälsoproblem och se till att alla Åbobor, oavsett ålder, mår bra. Bland annat äldrerådet har viktig kunskap om vilken service som behövs.

händer på varandra på ett bordArkiv/Pixabay
Äldrerådet har viktig kunskap om vilken service äldre Åbobor behöver.

Hon utlovar en aktiv dialog med äldrerådet också när det gäller stadens kultur- och motionstjänster.

– Föreningsfältet, som också berör seniorer, genomgår som bäst en förändring. Staden försöker förtydliga principerna för hur stadens stöd beviljas, så att de är tydliga och klara för alla. Jag tycker också att det är viktigt att äldrerådets röst hörs när det gäller till exempel planläggning och byggande eller kollektivtrafik.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter