Förflytta dig till innehållet

Så dyrt är det att äta lunch i Åbo centrum – men magisk gräns är ännu inte spräckt

Arkiv/Erik Sandström
händer som öser upp mat på tallrik med slev
Ännu ligger lunchpriserna i Åbo under 15 euro, trots att priserna stadigt höjts under det gångna året.

Lunchpriserna i Åbo har stigit, och idag verkar genomsnittspriset på restauranger ligga närmare 15 än 10 euro.

Det var ungefär ett år sedan inflationen började ta fart på allvar, och livsmedelspriserna hör till dem som har påverkats kraftigast.

Enligt statistikcentralen steg de i genomsnitt med 10,5 procent ifjol jämfört med år 2021. Mest steg priserna mot slutet av året, då de låg på drygt 15 procent över nivån ett år tidigare.

Det här har försatt restaurangerna i en tuff situation och prishöjningar har varit oundvikliga.

Smärtgränsen nära?

Men hur mycket är folk villiga att betala för en arbetslunch?

Janne Juvonen, vd för VoiVeljet, tror att priserna börjar närma sig smärtgränsen.

— Vi har höjt priserna under året men får också hela tiden fundera på hur vi kan dra ner kostnaderna, de kan inte flyttas över direkt till kunden. Vi funderar allt mer på vad vi kan servera, fisk har till exempel så gott som försvunnit från menyerna.

VoiVeljet driver flera restauranger i Åbo, varav bland annat Tiirikkala och Göran serverar lunch på vardagar.

Höjda lunchförmåner

Juvonen konstaterar att det var en lättnad att staten i år höjde maxsumman för lunchförmåner från 11,30 till 12,70. Många restauranger verkar numera ha 12,70 som sitt startpris och därtill dyrare alternativ på listan.

Enligt Juvonen har kunderna hittills haft förståelse för de höjda priserna och klagar därmed inte.

Faktum är ändå att lunchgästerna efter pandemin har minskat då allt fler jobbar på distans, och samtidigt säger han att lunchutbudet i Åbo har vuxit. Alltså blir konkurrensen om kunderna hård.

Juvonen ser ändå positivt framåt och hoppas att inflationen småningom avtar.

”Oundvikligt”

Skolans restaurangchef Mika Lattu konstaterar precis som Juvonen att prishöjningar har varit oundvikligt under det senaste året.

På Skolan serveras buffélunch som i allmänhet är billigare än à la carte. På restaurangen kostar en sopplunch 11 euro och buffén 12,50.

— Vi höjde priset med en euro i november för att hålla verksamheten på något sätt lönsam. En del kunder kommenterade det men de flesta har sett vad läget är i matbutiken och förstår.

Också Lattu säger att man försöker spara in med att fundera mer på vad som serveras, för att undvika kraftiga prishöjningar.

— Jag tror inte kunder vill betala mer än max 14-15 euro för en lunch.

En sökning på olika Åborestaurangers lunchlistor visar att gränsen på 15 euro ändå ännu inte tycks ha överskridits, vilket man befarade då inflationen började ta fart.

LÄS OCKSÅ

Distansjobb och arbetsschema påverkar mer än priset

I restaurang Nerå sitter Sanna Ilonen som passar på att träffa en kompis under sin lunchpaus. Hon brukar äta ute par gånger i veckan på olika restauranger.

Hon har märkt att lunchpriserna har stigit under det senaste året, men konstaterar att det är förståeligt med tanke på inflationen.

— Förut åt jag ute dagligen. Att det numera blir mindre av beror ändå främst på att jag sedan pandemin jobbar par dagar i veckan hemma, snarare än på att priserna har stigit.

Mer än 14-15 euro uppger Ilonen att hon inte regelbundet skulle betala för en restauranglunch.

En kvinna sitter med en nästan tom tallrik framför sig i en restaurang.Klara Fält
Sanna Ilonen äter lunch ute par gånger i veckan.

På Nerå lunchar också Anna Karin Abrahamsson och Carola Gröndahl. Den här gången är det inte arbetslunch, båda jobbar som lärare i Axell och har nu sportlov.

De berättar att de ibland lunchar ute under arbetsveckan.

— Ofta hinner man inte gå ut och äta under lunchpausen. Men om det finns tid är det roligt att gå, visst ger det en guldkant i vardagen, säger Abrahamsson.

Lunch under 13 euro allt mer ovanligt

Både Gröndahl och Abrahamsson har noterat att lunchpriserna har stigit, men än så länge har det inte påverkat deras vanor.

— Men inte skulle man med dagens priser längre äta ute varje dag, säger Gröndahl.

Båda konstaterar att smärtgränsen för en arbetslunch ännu några år sedan var 10 euro, men numera är det svårt att hitta lunch för under 13 euro. 15 euro enas båda om att inte längre känns som ett lunchpris.

Två kvinnor sitter vid ett bord i en restaurang.Klara Fält
Att äta ute på lunchpausen ger en guldkant i vardagen, säger Carola Gröndahl och Anna Karin Abrahamsson. Båda lunchar ute ibland, men inte regelbundet.

Valtteri Rintala har precis ätit en hamburgarlunch. Han hör till dem som lunchar ute varje dag, oftast på Nerå som ligger nära arbetsplatsen.

— Visst har jag märkt att priserna stigit under det senaste året.

Rintala konstaterar att det inte ännu påverkat på till exempel vad han väljer från listan, oftast faller valet på det som låter bäst. Men också han uppger att 15 euro börjar vara väl mycket för en lunch.

En krittavla med dagens lunchlista står utanför en restaurang.Klara Fält
Så här såg Nerås lunchlista ut på tisdagen. En snabb sökning på nätet visar att à la carte-lunchpriserna på Åborestauranger i allmänhet rör sig mellan 12,70 och 15 euro.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter