Rymdteknik utvecklat av Åboföretag på väg till Merkurius


Jussi Lehti, vd i Åboföretaget Aboa Space Research, här invid en bild av mätinstrumentet som företaget utvecklat för Merkuriusexpeditionen. Foto: J-O Edberg
I höst skjuter europeiska rymdorganisationen ESA upp en rymdsond som ska kretsa runt planeten Merkurius.
Med på resan finns rymdteknologi utvecklad av forskare och företag i Finland.
Åboföretaget Aboa Space Research eller ASRO är ett av företagen som deltar i rymdprojektet.
– Det här en stor sak för oss. Vi har deltagit i flera rymdprojekt under åren men aldrig tidigare i ett projekt av den här omfattningen, säger Jussi Lehti, vd och delägare i företaget.
Det tar sju år för rymdsonden att nå Merkurius som är den minsta planeten i vårt i solsystemet och den som ligger närmast solen.
Sonden som döpts till BepiColombo beräknas nå Merkurius i slutet av 2025 och ska kretsa i en bana runt planeten i två år.
Sonden ska utforska och fotografera Merkurius yta samt mäta strålningen från solen och partiklar i rymden.
Åboföretaget som finns vid Tieragatan 4 i Österås har utvecklat ett mätinstrument, en partikeldetektor som registrerar och mäter strålningen från laddade partiklar.
Instrumentet har utvecklats i samarbete med rymdlaboratoriet vid Åbo universitet samt Helsingfors universitet som ansvarar för den finländska andelen av ESA:s Merkuriusexpedition.
Merkurius är en exotisk och tämligen outforskad planet. Hittills har planeten utforskats bara två gånger, båda gångerna av Nasa som sänt rymdsonder till planeten.

Merkurius. Planeten ligger på cirka 70 miljoner kilometers avstånd från jorden.
Nu är ESA redo att skjuta upp sin första rymdsond till planeten som ligger cirka 70 miljoner kilometer från jorden.
– Det blir spännande att ser hur expeditionen lyckas och om sonden når fram till sitt mål. En utmaning är hur den tål den höga temperaturen, medeltemperaturen vid Merkurius är 350 grader, säger Lehti.
Den höga temperaturen ställer krav på rymdsondens konstruktion. Men enligt Lehti har det inte i någon större mån påverkat utvecklandet av ASRO:s mätinstrument eftersom det är skyddat under sondens hölje.
Rymdprojektets långa utvecklingsprocess har däremot varit en betydligt större utmaning, säger han.
Åboföretaget har varit med från första början då produktutvecklingen startade 2004.
– Det har varit en utmaning att behärska den långa och komplicerade processen. Under den här tiden har det skett många byten av samarbetspartners och forskare och planerare har hunnit gå i pension, säger Lehti.
Han är optimistisk i fråga om mätinstrumentets kapacitet och hoppas att rymdexpeditionen blir lyckad.
– Det finns förstås alltid risker med uppskjutningen. Men lyckas den och man får upp BepiColombo i rymden utför vårt mätinstrument också sina uppgifter, säger Lehti.
Företaget är involverat i flera rymdprojekt
ASRO utvecklar också mätinstrument till NASA:s nya rymdkapslar

Mätinstrument utvecklat av Aboa Space Research för ISS:s internationella rymdstation. Instrumentet är för tillfället i Åbo för att uppdateras. Foto: J-O Edberg
Det är inte första gången som Aboa Space Research deltar i rymdprojekt.
ASRO har utvecklat mätinstrument och komponenter för rymdindustrin sedan 1999.
Företaget utvecklar också instrument och komponenter till industriföretag, bland annat uppstartsföretag.
Men de senaste åren har uppdragen till rymdindustrin ökat.
– Tjugo års erfarenhet och kunnande i branschen har gett resultat. Våra produkter är av god kvalitet och de är hållbara, säger vd Jussi Lehti.
För tillfället är företaget involverat i tre rymdprojekt. Utöver ESA:s rymdexpedition till Merkurius deltar ASRO i ytterligare ett rymdprojekt som drivs av ESA.
I det här fallet handlar det om att utveckla mätteknologi som används i en nanosatellit som skjuts upp i rymden nästa år.
Ett annat uppdrag som just nu är på gång är en uppdatering och service av företagets mätinstrument som används i ISS rymdstation.
Också här handlar det om mätningar av partikelstrålning.
ASRO:s kunnande inom rymdteknologin har också nått anda sidan Atlanten.
NASA har fått upp ögonen för Åboföretaget.
Företaget har kontaktats för att utveckla strålningsmätare till ett rymdprojekt som den amerikanska rymdorganisationen lanserar nästa år.
– Strålningsmätarna ska användas i NASA:s bemannade rymdkapslar för resor till månen. Den första skjuts upp i slutet av nästa år som en testflygning, säger Lehti.
Den ökande mängden uppdrag för rymdindustrin har gjort att Asro behöver fler anställda. Två personer, en ingenjör och en fysiker, rekryteras i år.
Lehti sticker inte under stol med att företaget har bra flyt för tillfället och omsättningen växer. Han uppskattar att omsättningen stiger till en miljon euro nästa år.
– Det ser positivt ut. Det känns bra att man har förtroende för oss och vårt kunnande, säger han.
Aboa Space Research, ASRO
- Grundat 1999 i Åbo.
- Är specialiserat på mät- och rymdteknologi.
- Utvecklar mätinstrument och komponenter för rymdindustrin samt för teknologiföretag.
- Sysselsätter fyra heltidsanställda och fyra timanställda.
- Har sju delägare.
- Vd i företaget är Jussi Lehti, han är också delägare.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.