Förflytta dig till innehållet

Rusning till den statliga energirådgivningen – det här handlar de vanligaste råden om

Pixabay
En dusch.
Hur var och en kan dra ner på sina energikostnader beror på boendeformen. Men en sak som de flesta kan göra är att ta kortare duschar, och på så sätt minska förbrukningen av varmvatten.

”Det är rusning till Motivas energirådgivning. Vi besvarar frågorna i den takt de kommer in.”

Så skriver det statliga bolaget för hållbar utveckling Motiva på sin webbsida.

Redan i augusti hade Motivas energirådgivning fått in lika många frågor som de normalt får på ett helt år. Och då ska man betänka att rådgivningens högsäsong normalt är först på hösten.

– Så vi får nog tänja på oss mycket nu, konstaterar säger Päivi Suur-Uski, expert vid Motiva.

Det som folk främst vill veta är hur de ska få ner sina energikostnader.

Vill folk både ha tips om elförbrukningen i hemmet och om tips om hur man väljer elavtal?

– Av oss frågar man mest om praktiska sätt att minska elkostnaden i hemmet. Visst är läget utmanande på avtalssidan, men vi kan inte riktigt hjälpa där då det finns så få alternativ nu och priserna hursomhelst är höga.

kvinnaJari Aalto
Paivi Suur-Uski, expert vid Motiva.

Uppvärmning, varmvatten, ventilation

De spartips som Motiva ger till konsumenter handlar i första hand om uppvärmningen, ventilationen och förbrukningen av varmvatten.

– Största delen av elförbrukningen i hemmen har med de sakerna att göra. När man talar om användningen av vanliga elapparater finns det färre sätt att göra stora inbesparingar, säger Suur-Uski.

Vilka är de vanligaste förslagen ni ger?

– Det handlar mycket om hur man använder och ställer in uppvärmningen.

– Tidigare har vi fått många frågor om att förändra sitt uppvärmningssystem. Men just nu får vi inte de frågorna så ofta eftersom tillgången på de tekniska apparaterna för tillfället är begränsad.

Päivi Suur-Uski konstaterar att vi i Finland använder många uppvärmningssätt och kombinationer av dem: eluppvärmning, luftvärmepumpar och så vidare.

– Nu frågar många hur man använder helheten mest energieffektivt. Vi har alltid varit medvetna om att många människor inte kan använda de här apparaterna på bästa sätt. Få är ju så intresserade av exempelvis ventilationen och hur den används bäst. Men nu har man insett dess betydelse, och nu behöver man få rådgivning.

Ta kortare duschar

Vilket är det största felet som folk gör, är det till exempel att ta långa duschar?

– Det enklaste som alla kan göra är faktiskt att ta kortare duschar. Att halvera tiden är en stor miljögärning. Därefter handlar det om uppvärmningen, och att sänka rumstemperaturen.

Lönar det sig att köpa apparater för att mäta elförbrukningen?

– Nå, om man till exempel har ett väldigt gammalt kylskåp hemma och funderar på om det lönar sig att byta ut det. Då måste man mäta förbrukningen för att kunna jämföra den med ett nytt kylskåp. Är det väldigt stor skillnad så kan det löna sig att byta till ett nytt.

Men Päivi Suur-Uski säger att skillnaden mellan energiförbrukningen mellan en äldre apparat och en ny sällan är så stor att det lönar sig att byta ut den gamla bara på grund av energieffektiviteten.

– Normalt måste det finnas något annat behov i bakgrunden, såsom att den gamla apparaten inte längre tjänar sitt syfte. Men när man sedan skaffar nytt så är det förstås bra om människor väljer det mest energieffektiva alternativet.

Tänker på totalförbrukningen i landet

Har du själv gjort någon förändring hemma för att spara el nu?

– Jag har jobbat med det här i över 15 år så jag har ju varit medveten om de här sakerna, och det egna hemmet är på sätt och vis en testplats. Nu fokuserar jag kanske mera på frågan om hur elen överlag räcker till, och på att det är bra att undvika att använda el vissa tider och istället flytta förbrukningen till andra tider.

Päivi Suur-Uski säger att elen ofta är dyrast på vardagar vid 8–10-tiden och sedan mitt på kvällen, vilket hänger ihop med att förbrukningen är stor då.

– I mitt eget liv har jag lärt mig att inte använda disk- eller tvättmaskinen då. På vintern kommer jag att tänka på det när det gäller biluppvärmningen, och kanske jag helt skippar kupévärmaren. Man kan säkert dra ner på en del bekvämlighetsfaktorer.

LÄNK: Här finns Motivas svenska sidor för hem och boende. (De har inte lika mycket info som de finska.)

Fråga:

Har du elspartips du vill dela med dig av?
Mejla oss på adressen notis@aumedia.fi
Skriv gärna ”spartips” i mejlets rubrik

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter