Förflytta dig till innehållet

Rousals brygghus vann i rätten – strandserveringen ett steg närmare utvidgning

Det är här vid stranden som Rousals brygghus planerar att utvidga sin matservering. Foto: Kim Lund


Åbo förvaltningsdomstol slår fast att tekniska nämnden i Kimitoön inte gjorde något fel då Rosala bageri ansökte om undantagslov för att Rousals brygghus skulle få utvidga sin strandservering vid Rosala by.
Rosala bageri som äger marken sökte om undantag från Kimitoöns byggnadsordning för att bygga en 22,5 kvadratmeter stor ekonomibyggnad och en 27 kvadratmeter stor terrassbrygga på vattenområdet utanför byggnaden.
Tillbyggnaden skulle användas för Rousals brygghus som sedan tidigare har en liten strandservering på området.
Tekniska nämnden beviljade undantagslovet den 21 november i fjol.

Den nya byggnaden är planerad mellan de två terrasserna där rökeriet nu står.
Foto: Kim Lund


En sommargranne motsatte sig planerna och överklagade nämndens beslut till Åbo förvaltningsdomstol. Besvärsställaren som äger vattenområdet menade att en massiv brygga inte passar in i strandmiljön och att ölbryggning kan smutsa ner vattnet i den grunda viken.
Men bryggeriet ligger ett par hundra meter från stranden och några planer på att brygga öl i tillbyggnaden har Rousals brygghus inte.
I tillbyggnaden skulle i stället köket, diskmaskinen och annat som behövs för att ha en fungerande matservering placeras.

Ingen miljöpåverkan av tillbyggnaden

Eftersom ärendet låg hos förvaltningsdomstolen över sommaren var Patrik Laine vid Rousals brygghus tvungen att diska för hand hos sin bror och laga maten hos föräldrarna. Han köpte en gammal Citroën som användes för småskalig öl- och tilltuggsservering.
Förvaltningsdomstolen konstaterar i sitt avgörande att ansökan om undantagslov endast gällde ett utvidgande av ekonomibyggnaden – inte en ändring av användningsmålet till bryggeri eller affärslokal.
Förvaltningsdomstolens utredning visar också att utvidgningen kan genomföras så att den passar in i miljön.
Domstolen säger vidare att byggandet inte heller har någon avsevärd miljöpåverkan.
Därför fanns det tillräckliga skäl för tekniska nämnden att bevilja undantaget, skriver domstolen i sitt beslut.
Besvärsställaren kan ännu söka ändring i förvaltningsdomstolens beslut genom att anföra besvär till Högsta förvaltningsdomstolen, förutsatt att HFD beviljar besvärstillstånd.
LÄS OCKSÅ: En delseger för oss – men ärendet är inte avgjort ännu, säger markägaren

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter