Förflytta dig till innehållet

Rösträttsåldern tudelar SFP – Svensk Ungdoms motion röstades ner

Svensk Ungdom
en kvinna med armarna i kors
Svensk Ungdoms ordförande Frida Sigfrids säger att partiet kan förbereda sig på att det kommer att dyka upp liknande motioner ända tills en går igenom.

Svenska folkpartiet sade nej till ett förslag om att sänka rösträttsåldern till 16 år i alla nationella val under partidagen på söndagen.

Motionen initierades av partiets ungdomsförbund Svensk Ungdom.

Frågan väckte stor debatt inom partiet och rösterna var många såväl för som emot förslaget. Under debatten antydde många delegater att partiet nu är redo att ta nästa steg och börja arbeta för att sänka rösträttsåldern, men så blev det slutligen ändå inte.

Det var inte första gången frågan behandlades under en partidag, och inte heller sista, säger Svensk Ungdoms ordförande Frida Sigfrids.

– Vi är ytterst besvikna att motionen trots allt inte gick igenom. Den här gången verkade det som att den verkligen fick ett brett understöd under debatten, säger Sigfrids.

– Men partiet kan förbereda sig på att vi inte kommer att ge oss. I framtiden kommer det att dyka upp liknande motioner ända tills en går igenom.

Flera motförslag

Ursprungligen var Svensk Ungdoms förslag att 16-åringar både skulle få rösta och ställa upp i alla nationella val. Flera mötesdelegater såg ändå betydande problem i att minderåriga personer i princip då kunde bli invalda i riksdagen eller till och med valda till president.

Partistyrelsens förslag var att rösträttsåldern skulle hållas vid 18 år, men att partiet allt aktivare börjar arbeta för att demokratifostran i grundskolan stärks och att röstning på garnisonerna blir möjligt.

Under debatten dök även ett förslag upp om att särskilja rösträttsåldern och valbarheten så att partiet skulle jobba för att 16-åringar nog fick rösta i nationella val men att de inte själva kunde kandidera.

Förslaget godkändes av Svensk Ungdom, men i omröstningen föll rösterna ändå 100-84 för partifullmäktiges förslag.

Under debatten kom även partiordförande Anna-Maja Henriksson med ett förslag om att skriva om motionen så att partiet enbart skulle börja jobba för sänkt rösträttsålder i kommunalval, men inte i övriga nationella val. Förslaget drogs dock tillbaka innan omröstningen.

Röster för och emot

Svensk Ungdom anser att det finns många goda argument för att sänka rösträttsåldern. Bland annat är ett av dem att många som nyligen fyllt 18 år precis har flyttat till en ny ort för att studera och då saknar starka band till såväl kandidater som regionen.

Under debatten ansåg flera kritiska röster däremot att 16-åringar ännu inte är mogna för att rösta. Mötesdelegater lyfte också fram att det finns risk för att unga styrs av modefenomen och att populister därmed kunde gynnas av en sänkt rösträttsålder.

Riksdagsledamöterna Eva Biaudet och Anders Adlercreutz var ense om att det inte går att skilja rösträtten från valbarheten. Adlercreutz såg dessutom risker i att unga kunde känna ökad stress och ångest ifall de förväntas rösta i nationella val utan att de egentligen känner sig redo och mogna för det.

Benjamin Bergan, aktiv inom Svensk Ungdom, sade däremot att hon tror att unga upplever mer stress och ångest över att de gärna hade velat rösta men inte får.

Sigfrids anser att partiet absolut är redo att ta nästa steg och börja arbeta för frågan.

– Europaparlamentet har till och med uppmanat medlemsländer att arbeta för sänkt rösträttsålder. Det är pinsamt att Svenska folkpartiet är det enda regeringspartiet som inte är redo att jobba för en sänkt rösträttsålder, säger Sigfrids efter att motionen röstades ner.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter