Rörande enighet om att gruvlagen måste uppdateras – gruvskatt och ökat inflytande för kommunerna på agendan


Näringsminister Katri Kulmuni (C) och miljö- och klimatminister Krista Mikkonen (Gröna) säger att en uppdatering av gruvlagen ingår i regeringsprogrammet. Linnea de la Chapelle/SPT
Diskussionen kring medborgarinitiativet för en reform av gruvlagen visade att det finns ett brett parlamentariskt stöd i riksdagen för att se över paragraferna.
De frågor som väckte mest debatt i riksdagen på onsdagen var beskattningen och kommunernas möjlighet att påverka etableringen av nya gruvor.
— Det finns mycket att förbättra i gruvlagen, det har vi kunnat konstatera utifrån de tråkiga händelser som ägt rum under de senaste åren. Något som måste ändras är kommunernas möjlighet att stoppa etableringen av nya gruvor och beskattningen av gruvverksamheten, säger Pauli Kiuru (Saml).
Den här linjen fick ett brett stöd i riksdagen. De flesta av dem som deltog i debatten var överens om att beskattningen borde länkas till mängden malm som bryts.
Vänsterförbundet och Liike Nyt ansåg därtill att Finlands mineraler ska tillhöra staten och markägarna.
— Markens rikedomar tillhör folket, inte multinationella gruvbolag. För närvarande är det praktiskt taget gratis för gruvbolagen att bryta malm, säger Mai Kivelä (VF).
— Mineralerna tillhör markägarna och staten, säger Harry Harkimo (Liike Nyt).
De gröna lyfte också upp miljöfrågor, bland annat att det ska vara entydigt förbjudet att etablera gruvor på naturskyddsområden, vilket också ingår i medborgarinitiativet, och att miljökonsekvenserna ska bedömas i ett tidigare skede då nya gruvor planeras.
Finns i regeringsprogrammet
Näringsminister Katri Kulmuni (C) och miljö- och klimatminister Krista Mikkonen (Gröna) påpekade att en uppdatering av gruvlagen ingår i regeringsprogrammet.
Kulmuni tog upp bland annat säkerheterna, som enligt henne för närvarande är otillräckliga, samt kommunernas möjlighet att påverka nya gruvprojekt genom planläggning och gruvskatten, som i och för sig ligger på Finansministeriets bord.
— Det är viktigt att vi har mineraler och malm även i framtiden, och det kräver att gruvverksamheten är ekologiskt och socialt hållbar, säger Kulmuni.
Mikkonen tog också upp frågan om kommunernas rätt att säga sitt och miljöaspekterna. Dessa ska vara en förutsättning för att gruvverksamhet ska vara möjligt.
— Dessutom behövs det tillräckligt med myndighetsresurser för att övervaka att lagstiftningen följs. Det här har varit ett orosmoment i samband med problemgruvorna. Nu ska de resurserna ökas, säger hon.
En reform av gruvlagen ingår i regeringsprogrammet. Där ingår bland annat en formulering om att utreda en eventuell gruvskatt, att öka kommunernas inflytande och att öka hänsyn till miljön.
Medborgarinitiativet skickades på remiss till ekonomiutskottet.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.