Förflytta dig till innehållet

Ronny Illman har designat en Kimito-fåtölj — vill hedra sin hemort och lyfta fram skärgården i sitt skapande

Ronny Illmans design Kimito Lounge Chair hedrar hans hemort Kimitoön. Bild: privat.


Det var under en produkttillverkningskurs hösten 2018 som Ronny Illman från Kimitoön bestämde sig för att utveckla en fåtölj till öns ära.
Illman studerar rums- och inredningsdesign vid Novia i Jakobstad och idén om att kunna skapa en stol hade funnits redan innan han gick kursen, men nu såg han sin chans att förverkliga den.
— Jag hade redan tidigare gjort flera skisser men inte riktigt lyckats få grepp om vad jag var ute efter. Den här kursen såg jag som ett ypperligt tillfälle att gå vidare med det, säger han.
Fåtöljen har Illman döpt till Kimito Lounge Chair och enligt honom är det främst skärgårdsmiljön som han vuxit upp i som väglett honom genom projektet.
— Det här är mitt sätt att hedra min hemö. Min familj bor fortfarande där och jag har en stark koppling till platsen, vilket jag också har försökt få fram i slutprodukten.

Ronny Illman
Aktuell med: Har designat fåtöljen Kimito Lounge Chair till sin hemorts ära.
Ålder: Fyllde nyligen 30.
Bor: I Amsterdam, Nederländerna.
Familj: Föräldrar och bror på Kimitoön, och sin partner i Amsterdam.
Utbildning: Rums- och inredningsdesigner vid Novia i Jakobstad.
På fritiden: Umgås med vänner och har planerat inredningen till det nya hemmet i Nederländerna.
Bästa inredningstipset: Svårt! Men ha ett personligt hem som du gör till ditt eget. Ta hjälp av professionella om det är något du inte klarar av. Fokusera på färger som är viktiga för dig och som gör dig glad. Skapa ett hem som gör dig lycklig.

Arkiv/Novia

Ronny Illman är uppväxt på Kimitoön men nu bosatt i Amsterdam. Foto: Novia.

Fåtöljen representerar Kimitoön: ”Känns som hemma”

Ronny Illmans Kimito-fåtölj har tillverkats av formpressad plywood med en yta av valnöt och stolsbenen består av formrör i metall. Själv talar han om den i mer konstnärliga ordalag och beskriver fåtöljen som böljande och att den inger en känsla av havet.
Men han påpekar också att det här inte är något starkt formspråk som fåtöljen har utan det är hans personliga tolkning.
— För mig representerar den Kimitoön, det vill säga någonting mjukt, behagligt och varmt. Något som känns som hemma. Men upplevelsen av fåtöljen varierar säkert från person till person.
Innan Illman började studera rums- och inredningsdesign jobbade han som guldsmed i sex år, en syssla som han trots den nya utbildningen inte kommer att sluta med i första taget.
— Jag har alltid varit intresserad av former och detaljer, men jag kände att jag ville göra något mera och större. För mig har studierna varit ett sätt att lära mig och utvecklas ytterligare, men jag tror nog att jag alltid kommer att göra smycken också, säger han.
Illman nämner sin farmor som sin första inspirationskälla och som fick honom att ägna sig åt konst överhuvudtaget.
— Hon är roten till allt. Hon satt alltid och tecknade och hennes sätt att arbeta har inspirerat mig väldigt mycket.

Kimitofåtöljen i arbetsskedet. Foto: Privat.

Lång skapandeprocess

För Illmans del börjar skapandet ofta med att försöka reda ut vad det är han vill uppfylla med produkten och försöka komma fram till vad den kan bidra med till marknadsutbudet. Fåtöljen ska vara ergonomisk men också estetiskt tilltalande, samtidigt som han gärna beaktar de ekologiska aspekterna.
Den inledande idéfasen med fåtöljen Kimito Lounge Chair kombinerades med skissande och följdes sedan av formbearbetning. För att få en så bra proportionsuppfattning som möjligt utformade Illman en 3D-modell och en miniatyr av fåtöljen innan den slutgiltiga versionen skapades.
Enligt honom går alla de olika aspekterna hand i hand för att bilda en fungerande helhet och prototypen står nu klar.
— Delarna finns men fåtöljen ska ännu provas och sammanställas, och det här behöver jag ännu hjälp med. Därför efterlyser jag någon som är verksam på eller i närheten av Kimitoön som skulle vara villig att hjälpa mig med den biten. Det finns mycket kunnande på ön och jag håller gärna produktionen så lokal som möjligt, förklarar han.

Stolsryggen. Foto: Privat.

Problemlösning en stor del av arbetet

Det har tagit Ronny Illman sex månader att arbeta fram Kimito-fåtöljen och han anser att det har varit en mycket givande process. För honom är det också utmaningarna som har varit det bästa under projektets gång.
— Det handlar väldigt mycket om att lösa problem, alltså hur fungerar något i praktiken men hur ser det samtidigt också snyggast ut? Det är när man sedan kommer över den tröskeln, från problem till lösning, som det känns riktigt bra.
I en del fall har han också konsulterat och tagit hjälp av övriga professionella, som bland annat när det gällde fastsvetsningen av stolsbenen och han hörde av sig till flera svetsare för hjälp.
— De flesta utmaningarna rörde materialet. Jag har använt mig av formpressat trä och det är härligt men det har inneburit att jag har varit tvungen att ta ställning till vilka lim som lämpar sig bäst också ur en etisk synvinkel.

Fåtöljen representerar Ronny Illmans Kimitoön med skärgården som central aspekt och han beskriver sin produkt som ”böjande”. Bild: Privat.

Dags för nya utmaningar

Illman inledde studierna i rums- och inredningsdesign hösten 2016 och tar sin examen nästa år.
Det sista studieåret kommer han ändå inte att tillbringa i Jakobstad utan på distans efter att i våras ha flyttat permanent till Amsterdam, Nederländerna.
Här har han för tillfället praktik och till hösten fortsätter han med det avslutande examensarbetet vid samma företag. Till Jakobstad åker han enbart för några seminarier och presentationer, men det ser han också fram emot.
— Det ska bli roligt att återvända och se vad mina klasskamrater jobbat med och hur vi alla har utvecklats under de här åren, säger han.
Enligt Ronny Illman intresserar han sig för det mesta inom det egna arbetsområdet och känner sig redo att jobba med varierande uppdrag, vilket han också ser som en fördel.
— Jag fascineras av allt från produktutveckling till skapande av rum och det är också så jag vill jobba, det vill säga med allt möjligt. Jag vill inte begränsa mig på något sätt.
Vad Kimito Lounge Chair beträffar hoppas han att den uppskattas och faller många i smaken när den väl är fullständigt klar.
För tillfället medverkar Illman i planeringen av ett hotell i Schweiz och det är hårt arbete med det som gäller en tid framöver.
Han ser positivt på framtiden som han tycker känns både utmanande och spännande.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter