Förflytta dig till innehållet

Rönnbären gör många fåglar glada – särskilt koltrasten verkar ha haft en bra vinter

Ari Nordström
Koltrast på rönnbärsgren
Goda rönnbärsår gör det lättare för koltrastar att övervintra.

Det lekfulla fågelskådarevenemanget Gårdskrysset ordnades för sjuttonde gången under veckoslutet. Trots att snövädret ställvis gjorde det svårt att observera fåglar, var det många som deltog, uppger Birdlife.

Höstens goda rönnbärsskörd har sett till att många bärätande fåglar har valt att övervintra. Antalet koltrastar var denna gång rekordhögt, sådana observerades på varannan plats där man deltog i Gårdskrysset.

Björktrastarna och sidensvansarna var också talrika, uppger Birdlife. Senast var de bärätande fåglarna lika många år 2015.

Andra fåglar som visade sig flitigt i år var större hackspetten, domherren, staren och lavskrikan. Många prickade också av bofink och bergfinkar. Rapphönornas antal var det näst högsta någonsin i Gårdskryssets historia.

Skogsmesarna har det tufft

Fågelskådarevenemanget är i grund och botten är ett lekfullt jippo men erbjuder också omfattande data som avslöjar trender i fågelbestånden. En sådan är det hur skogsmesarna backar. Talltitornas antal sjönk lägre än någonsin förr, enligt Birdlifes sammanställning. Riktningen är den samma för tofs- och svartmesar.

Den långvariga sjunkande trenden för grönfinkar, kråkor och skator fortsätter också. Trots att antalet skator har minskat hör arten ändå till de vanligaste om men beaktar antalet observationsplatser där den dök upp.

Går ännu att rapportera

Sammanlagt 95 arter prickades av, på sammanlagt över 12 000 platser. Antalet observerade individer var över en halv miljon. Turturduvan och tallsparven var de mest sällsynta arterna denna gång.

Uppgifterna om Gårdskrysset uppdateras ännu, eftersom det säkert ännu finns de som har deltagit men inte hunnit skicka in sina uppgifter. Birdlife tar emot rapporter fram till fredag den 4 februari.

De som deltar i Gårdskrysset, på finska ”Pihabongaus”, räknar antalet arter och fåglar i en timmes tid, på lördag eller söndag. De flesta gör det på sin egen gård men man kan också välja någon annan lämplig plats.

Dela artikeln

En kommentar: “Rönnbären gör många fåglar glada – särskilt koltrasten verkar ha haft en bra vinter

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter