Det kommer alltid att fällas osmakliga skämt och gränser kommer alltid att överträdas. Speciellt när alkohol är inblandat. Men det är modigt att våga kritisera överträdelserna.

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
En feministisk pubkväll. En kvinnoseparatistisk Facebookgrupp för friluftsintresserade. En liknande grupp för diskussioner om allt mellan himmel och jord.
Evenemangen och de informella grupperna för folk som inte alltid känner sig bekväma i samhället blir allt flera.
Ibland är det skönt att inte behöva spänna sig inför diskussioner, att veta att man inte får ett jobbigt skämt tryckt i ansiktet när som helst.
Viktigast är att alla har någonstans att gå, någon gång. Internet spelar en stor roll, men det gör även träffar med likasinnade i verkligheten.
Studerandeföreningar – som ska vara till för alla vid en skola – kritiseras ibland för att de tillåter en viss sorts beteende och lekar.
Föreningen vid Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet fick nyligen ta emot besk kritik efter en konsttävling under en herrmiddag.
Det vinnande bidraget var en bild av en muskulös man med en stor penis som näsa som säger ”Jag har aids och det är kulturellt relevant”.
Med humor som ibland glider ner till en femtonårings nivå måste jag tyvärr säga: Det krävdes en extra genomläsning innan jag förstod hur elakt det var.
Roligt är det ju inte – ens för femtonåringen – men för många säkert ändå bara en axelryckning.
Tävlingsbidraget, som också publicerades på nätet, fick studerandeföreningens jämlikhetsansvariga att avgå. Hen skrev ett avskedsbrev i studerandeföreningens Facebookgrupp. Enligt det håller sig föreningen inte till sin jämlikhetsplan. Det är enligt personen inte en välkomnande eller trevlig atmosfär i föreningen, smaklösa skämt ska bara sväljas och det diskrimineras, skriver Studentbladet (30.1).
Personen, som för övrigt modigt berättar om händelsen utan att vara anonym, konstaterar också i Studentbladet att ”queerpersoner och feminister inte vill ta del av evenemangsutbudet för att det är ett heteronormativt upplägg.”
Föreningen är varken den första eller sista att hamna i en debatt som denna. En herrmiddag är också ett specifikt evenemang som en viss sorts människor söker sig till och andra aldrig vågar delta i.
Herrmiddagen går inte emot jämlikhetsplanen, evenemanget är inte diskriminerande men jag förstår att det kan upplevas så och upplägget ska granskas, kommenterar studerandeföreningens kurator i Stbl.
Föreningens jämlikhetsplan lyder också att mångfald ska respekteras och att alla ska ha möjlighet att ta del av verksamheten.
Det kommer alltid att fällas osmakliga skämt och gränser kommer alltid att överträdas. Speciellt när alkohol är inblandat. Men det är modigt att våga kritisera överträdelserna.
”Man blir stämplad för att vara en glädjeförstörare om man på en fest säger till någon att ’det där var dumt sagt’ /…/ För mig har det blivit att hålla käft i stället och jag går inte på fester något mer, vilket är beklagligt”, säger Helsingforsföreningens före detta jämlikhetsansvariga.
Det säger något om hur sorgligt det kan vara.
Turligt nog finns det grupper som tar avstånd från det obehagliga.
Annina Suominen
journalist på ÅU
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.