Förflytta dig till innehållet

Rökstopp retar fångar i Åbo fängelse – ”Det känns som att aggressionerna har ökat”

Kim Lund
fyra fångar står och röker
Mikko, Veera, Topias och Aleksi är missnöjda med rökförbudet i fängelset. Tidgare har de fått röka i sina celler, nu är rökning tillåten endast under den en timme långa promenadpausen.

Ett tiotal fångar i Åbo fängelse är ute på fängelsegården. En tatuerad kille i grå träningsoverall kastar en basketboll mot korgen, andra promenerar med raska steg runt gården.

Här får de vistas en timme per dag och sedan den 4 september är promenadpausen den enda tid då fångarna får röka.

Det datumet infördes ett totalt rökförbud inne i Finlands alla slutna anstalter och fångarna får inte heller ha cigaretter eller andra tobaksprodukter i sina celler.

Tobaken förvaras i stället i låsta skåp och ges till fångarna då de går ut.

LÄS OCKSÅ

På gården står fyra fångar i en klunga och njuter av sin rökpaus.

Mikko avtjänar ett nästan fyra år långt straff för dråpförsök. Han drar några njutningsfulla bloss på en cigarill och säger att en timmes rökpaus i samband med utomhusvistelsen är alldeles för lite.

Han tycker att en cigarett lugnar nerverna.

– Om man måste välja om man ska stavgå eller röka så hellre röker jag. Det går inte heller att lyfta tyngder medan man röker.

Topias är häktad misstänkt för dråpförsök. Han tycker att det har gått rätt så bra att vara utan tobak, men att han nog hellre skulle röka.

– Jag röker förstås mindre nu och har funderat på att sluta och i stället börja snusa. Men sannolikt kommer jag att fortsätta röka då jag kommer ut.

En kvinna och en man i en fängelsekorridorKim Lund
Enhetsdirektör Katja Reiman och biträdande fängelsedirektör Petri Kiuru tycker rökförbudet har fungerat relativt bra. Dessutom är det bra att ingen längre utsätts för passiv rökning i fängelset.

I fängelset får fångarna hjälp med att sluta röka och hålla nikotinabstinensen i schack. Det finns stödgrupper och Brottspåföljdsmyndigheten bekostar nikotinplåster under de två första månaderna. I kantinen finns det nikotintuggumi att köpa.

Fängelset har också i god tid informerat fångarna om det kommande rökförbudet så att de skulle ha tid att förbereda sig.

en affisch på en väggKim Lund
Brottspåföljdsmyndigheten har i god tid föreberett fångarna på att rökförbudet träder i kraft den 4 september.

Från fängelsets sida säger ledningen att rökförbudet har fungerat relativt bra.

– Rökandet har förstås minskat och det är bra för fångarnas hälsa och ekonomi. Det är också bra för väktarna, och de få fångar som inte röker, att de slipper tobaksröken. Fängelserna har varit de sista arbetsplatserna där man har utsatts för passiv rökning, säger biträdande fängelsedirektör Petri Kiuru och enhetsdirektör Katja Reiman.

Eftersom fångarna inte får använda egna cigarettändare finns det tändare som är fastmonterade på väggarna. Enhetsdirektör Katja Reiman förklarar att man sticker in cigaretten i det lilla hålet och trycker på knappen för att tända cigaretten.

Innan rökförbudet trädde i kraft hände det att fångarna hamstrade cigaretter och gömde dem i sina celler eller i de allmänna utrymmena för att sedan tjuvröka.

Om någon ännu åker fast för tobaksinnehav klarar de sig tillsvidare utan repressalier, säger Kiuru.

– En gång hittade vi sju tobaksaskar som var gömda i ett allmänt utrymme, men vi har en ganska mjuk linje och försöker motivera fångarna att sluta röka i stället för att straffa dem, säger Kiuru.

Att sluta röka och bli kvitt sitt nikotinberoende kan vara tufft och leda till svåra abstinensbesvär. Att fångarna skulle ha blivit mer oroliga och irriterade har ändå inte märkts i fängelset, säger Reiman.

– Det är klart att en person som röker kan få i nerverna då hen inte får göra det, men vi har inte märkt några direkta oroligheter.

en kille tänder en annan killes cigarettKim Lund
Veera hjälper Juha att få eld på cigaretten. Juha tycker att tobaken har en lugnande effekt då man har i nerverna. Veera tycker att spänningarna i fängelset har ökat sedan rökförbudet trädde i kraft.

Ute på gården är Veera av annan åsikt. Han är dömd för grov stöld.

Han tycker att spänningen har ökat och att det har hänt saker som inte hände före rökförbudet.

– Det känns som om aggressiviteten har ökat och ibland kan man höra hur någon slår sönder en toalettstol eller ett handfat, men man kan ju inte vara säker på att det beror på att man inte längre får röka.

Hans medfånge Aleksi, dömd för grov misshandel och två rån tycker att rökförbudet är rena rama tramserierna.

– Det sved nog då det trädde i kraft. Vi borde ha tre till fyra rökpauser per dag eller så borde man få röka i något av rökrummen inomhus. Det här känns som att man bara vill trakassera oss. Vi har redan fått våra straff, nu känns det som om vi bestraffas ytterligare en gång.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter