Förflytta dig till innehållet

Rödljus vid farled väcker motstånd – ortsbor besvärar sig över trafikljus vid Högsarfärjan

För att undvika att båtar kör på vajrarna vid Högsarfärjan ska det placeras ut trafikljus som lyser rött då färjan är i gång. Foto: Kim Lund

De planerade trafikljusen som ska installeras på båda sidor av Högsarfärjan i Nagu har stött på negativa reaktioner bland båtfolket.
Färjan har elektrifierats och drivs nu framåt med två vajrar och en elkabel som är kopplad till elnätet på stranden.

Elkabeln snurrar på en kabelrulle. Foto: Kim Lund

Den har provkörts redan i drygt ett år, men när eldriften tas i bruk permanent krävs det ett officiellt tillstånd enligt vattenlagen. Regionförvaltningsverket beviljade tillståndet för drygt en månad sedan.
I synnerhet vid hårda vindar och krävande strömförhållanden finns det risk att dragvajrarna stiger så nära vattenytan eller till och med ovanför den att de utgör en säkerhetsrisk för sjöfarten, sägs det i beslutet.
Därför krävs det tydligare varningssignaler som uppmärksammar båtförarna för färjan då den är i trafik.

Trafikljusen placeras ut på båda sidorna om färjan. Foto: Kim Lund

Regionförvaltningsverket förutsätter därför att det installeras flytande trafikljus på vardera sidan om färjan.
Ljusen blinkar gult då färjan ska starta och skiftar färg till rött då den har lämnat stranden. Under tiden måste båtarna vänta tills rödljuset slocknar och det är tryggt att fortsätta.

Färjan gör cirka 5-8 överfarter i timmen under somrarna. På veckosluten kör den i praktiken nonstop. Foto: Kim Lund

Sjökapten Bo Gyllenberg har i egenskap av ordförande för Mattnäs byalag överklagat regionförvaltningsverkets beslut och han är också ombud för bland annat Nagu segelsällskap och Korpo sjöfarare som också motsätter sig trafikljusen.

Sjökapten motsätter sig planerna på att bygga trafikljus i farleden som korsar Högsarfärjans rutt. Foto: Kim Lund

Sommartid gör färjan i medeltal 5–8 överfarter i timmen och under veckosluten kör den i praktiken nonstop. Överfarten tar 3–4 minuter under normala väderleksförhållanden.

I besvärsskriften sägs bland annat att det speciellt i svåra väderförhållanden uppstår en ohållbar situation då farleden i praktiken är stängd då färjan är i trafik och segelbåtar och motorbåtar ska köra i cirklar i väntan på att rödljuset ska slockna.
– Det blir rörigt och riskabelt med de väntande båtarna och speciellt svårt blir det för segelbåtarna.
– Jag ifrågasätter också de påstådda miljöeffekterna av elektrifieringen. Lokalt kan utsläppen minska men istället snurrar småbåtarna på tomgång och många väljer att ta farleden genom Storströmmen vilket innebär längre väg och miljöeffekten blir negativ.

I fall många småbåtar väljer Storströmmen kan det också uppstå farosituationer då trafiken i den smala farleden som används av de stora frakt- och lastfartygen ökar, säger Gyllenberg.
Och om trafiken genom Norrströmmen minskar, minskar sannolikt också besökarantalet i Nagu gästhamn, något som leder till minskade intäkter för ortens företagare, sägs det i besvärsskriften.
Besvärsställarna konstaterar också att det i de internationella eller nationella sjövägsreglerna inte står någonting om att det är möjligt att stänga en farled för att släppa fram ett annat fartyg.

Transport- och kommunikationsverket Traficom föreslår att färjan under sommarveckosluten stannar vid stranden i omkring fem minuter efter varje överfart för att inte båttrafiken måste stanna upp allt för länge.

”Sjöfartsstyrelsen skulle ha sagt nej”

Farleden blir 35 meter smalare jämfört med i dag då dess bredd minskar från 75 till 40 meter. Trafikljusen styr endast trafiken i farleden och det är fortfarande möjligt att köra vid sidan om den, säger Gyllenberg.
– Det är inte olagligt att köra utanför farleden, men vems är felet om man då kör på vajern?
Han saknar tiden på 1980-talet då det fanns en sjöfartsstyrelse som hade hand om ärenden som handlade om sjöfart och fartyg.
– Skulle vi ha en sjöfartsstyrelse skulle den ha slagit näven i bordet och sagt nej: inte kan vi stänga en farled. Traficom förstår sig inte på de här frågorna.
Vid Finferries vill vd Mats Rosin inte kommentera överklagandet innan han bekantat sig med det i sin helhet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter