Förflytta dig till innehållet

Robotkirurgerna är här – assisterar i njuroperationer hos barn på ÅUCS

Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt
en kirurg med munksydd
Barnkirurgen Niklas Pakkasjärvi har varit ledande kirurg i alla operationer som utförts sedan inledningen i Helsingfors 2019.

På ÅUCS har man inlett robotassisterade njuroperationer på barn.

Robotkirurgin används främst för njurbäckenplastik, som behövs vid till exempel hydronefros – en slags vidgning av njurbäckenet, som leder till att urinen inte kan flöda som vanligt.

Man räknar med att utföra omkring tio robotassisterade operationer per år, lika många som i Helsingfors. Men det finns kapacitet för fler.

Snabb återhämtning

Barnkirurg och docent Niklas Pakkasjärvi, huvudkirurg vid operationerna, säger att de robotassisterade operationerna ger många fördelar.

– Med robotassisterad operation kan barnet vanligen hemförlovas redan följande dag efter operationen, och till skola eller dagis kan barnet återvända efter några dagar.

Med så kallad öppen kirurgi brukar barnet vara inlagd på sjukhus i upp till en vecka och hemma en vecka till. Ifall barnet idrottar måste hen vara borta i tre veckor från sin hobby vid öppen njurkirurgi.

Sparar också pengar

För tillfället är medelåldern för de som genomgått en robotassisterad operation i Finland åtta år. Tekniken lämpar sig dock för alla barn från och med tvåårsålder.

Fastän robotoperationerna kostar en hel del, gör man stora inbesparingar tack vare den förkortade sjukhusvistelsen och korta hemkonvalescensen, enligt ÅUCS.

Exakt hur stora inbesparingarna blir i långa loppet är ännu oklart.

Vid en robotassisterad njurbäckenplastikoperation hos ett barn arbetar ett team på minst sex personer: en ledande kirurg, en till två assisterande kirurger, minst två sjukskötare och minst två personer på anestesisidan.

Niklas Pakkasjärvi inledde verksamheten på HUS tillsammans med docent Seppo Taskinen i juni 2019. Pakkasjärvi har varit ledande kirurg i alla operationer.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter