Förflytta dig till innehållet

Robotbussar och tänkande trafikljus är ingen avlägsen framtid för Åboborna


Den gula Fölibussen närmar sig korsningen mellan Hallisvägen och Tavastvägen i Hallis i Åbo.
Den är två minuter försenad och tack vare ett pågående pilotprojekt, där dess betalningssystem via GPS är kopplat till trafikljusen i korsningen, får den grönt ljus direkt.
Trafikljusen får information om bussens position och är programmerade att anpassa sig efter dess tidtabell.
Är bussen i förtid, får den snällt vänta på sin tur som andra trafikanter i korsningen.
Den här korsningen är än så länge unik i Åbo.
Men om försöket som vid behov ger bussarna förtur går bra, är tanken att samma system stegvis ska tas i bruk i stadens viktigaste korsningar.
Samtidigt är det inte helt enkelt.
Vilken busslinje ska prioriteras om två busslinjer korsar varandra?
En möjlighet är att stomlinjerna i så fall har högsta prioritet, medan andra bussar kan få hjälp efter det.
Det här låter kanske långsökt, men är de facto praktiska frågor som stadens trafikplanerare funderar på som bäst.
Det gäller inte bara att göra upp regler för enskilda korsningar utan att samtidigt fundera på vad olika förturer får för betydelse för stadens trafik som helhet.
Ett annat projekt som Åbo stads trafikplanerare har på sitt bord är robotbussar.
Inte heller robotbussarna är tagna ur någon film om framtiden, utan något som kan bli verklighet kanske redan nästa år.
Åtminstone om allt går som kollektivtrafikdirektören Sirpa Korte önskar.
Hennes förhoppning är att staden ska komma igång med ett försök med robotbussar år 2019 inom ramen för ett av Åbo stads spetsprojekt Smart & Wise, där man strävar efter en koldioxidfri stad år 2029 kombinerat med konceptet Smart City.
Tanken är att Åbos första robotbuss eller -bussar ska testas i Kuppisparken, där de kunde transportera människor från Nylandsgatan till bollhallen.
Och vi talar alltså om nästa år!
Enligt Korte vill staden testa robotbussarna någonstans där de inte direkt påverkar trafiken, men där det ändå rör sig mycket människor.
I Kuppisområdet finns studerande, idrottare, motionärer och de som bor eller jobbar där och trafikutmaningarna är stora.
Inom ramen för Smart & Wise har Åbo stad också ett försök på gång där man inventerar trafikmärken med hjälp av så kallat datorseende.
Genom att köra runt och filma trafikmärken med hjälp av en mobilkamera ska programmen automatiskt märka om ett trafikmärke är skadat eller saknas nästa gång man kör förbi på samma plats.
Framtiden är redan här – åtminstone i Åbo.
Tanken är att 5G-nätet ska tas i bruk i staden nästa år.
5G-nätet har börjat byggas ut och även om det inte är staden som gör det har det en stor betydelse för stadens infrastruktur och måste beaktas när den planeras.
Enligt Rami Savila, utvecklingsdirektör vid Åbo stad, kräver 5G-nätet betydligt tätare mellan stationerna jämfört med dagens mobilnät.
Han talar om stationer med femtio meters mellanrum. Hur placerar man rent praktiskt så många stationer i en stad?
Jo, kanske i gatlamporna. Samtidigt konstaterar han att man inte kan ha tre olika operatörers stationer i en och samma gatlampa, eftersom den i så fall skulle se ut som en julgran.
Det är mycket praktiskt med framtiden som måste lösas.
Som så många andra aktörer i dag vill också Åbo stad ha så mycket samlad information, data, om stadsborna som möjligt.
Genom att veta så mycket som möjligt om var människor bor, vad de tycker om sina barns dagis och hur ofta de använder Fölis lånecyklar vill staden kunna rikta sin service till dem som behöver den där den behövs.
En heltäckande befolkningsanalys ska hjälpa beslutsfattarna att investera i nya daghem, skolor och ungdomsgårdar på rätt ställe.
Redan nu fotograferar tio kameror fotgängarmängderna i Åbo centrum. Staden vill bland annat veta hur förnyelsen av Salutorget påverkar folkströmmarna.
Tack vare kamerorna, som inte filmar ansikten, vet man sedan sommaren att folk rör sig där busshållplatserna finns. När busshållplatserna flyttades flyttade folket efter.
Just det är kanske inte vetenskap av den högre skolan, men nog så fascinerande.
Det är mycket med framtiden – eller kanske man borde skriva nutiden.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter