Robot granskade avloppsröret i Dalsbruk – än håller det 46 år gamla plaströret

Kimitoöns Vatten har under sommaren låtit undersöka röret genom vilket det renade avloppsvattnet från Tyska holmens reningsverk i Dalsbruk släpps ut. Det här var ett krav från Regionförvaltningsverket, då det nyaste miljötillståndet beviljades i juni i år och det stod klart att man kan fortsätta använda nuvarande utsläppsplats i Falköfjärden. Utsläppspunkten finns söder om Byholmen.
En undervattensrobot skickades i väg längs röret. Niklas Enestam, vd för Kimitoöns Vatten, har fått se några bilder från undersökningen.
– Röret ser okej ut, men några tyngder fattas, säger han.

Röret ligger ställvis på fjorton meters djup, så någon fara för båttrafiken ställer inte de förlorade vikterna till. Enestam väntar ännu på den slutliga rapporten från rörundersökningen. En utredning om rörets skick, exakta position, uppskattad återstående livslängd samt behov av förnyande ska levereras till NTM-centralen inom denna månad.
Kimitoöns Vatten har nog redan tidigare haft vetskap om utsläppspunktens position, men eftersom Regionförvaltningsverket fått aningen varierande information vill man nu ha exakta koordinater.

Röret uppskattas hålla mer än 50 år
Om rörets livslängd säger Enestam att eftersom det är av plast håller det nästan för evigt. Främst är det mekaniska påfrestningar, som till exempel is, som kan skada det. Men en stor del av det 1,3 kilometer länga röret ligger tryggt begravt i gyttjan på botten. Över Byholmen löper röret på land.
– 50 år ska nog röret hålla utan åtgärder och ännu längre med granskningar och underhåll, säger Enestam.
Men eftersom nuvarande rör till utsläppspunkten är byggt redan år 1976 börjar den uppskattade livslängden komma till ända.
Alternativa utsläppspunkter har utretts år 2019 och en ny utredning ska göras då det blir dags att byta ut röret. Det förutsätter Regionförvaltningsverket. Då ska man fokusera på två av de fyra redan utredda alternativen: utsläppsplatsen längre ut på Falköfjärden och Bruksfjärden nordväst om Bockholmen.
Stränga krav på kväverening
Det nya miljötillståndet kom med stränga krav på reningsverket gällande kvävereningen. Enligt Enestam är Kimitoön ensam om att ha ett så litet reningsverk med så hårda krav. Från en reningsgrad på 50 procent i dag skärps den nu till 65 procent och år 2025 till 70 procent.
– Tack och lov så har den här investeringen gjorts, säger han och syftar på Tyska holmens reningsverk, vars renovering och förstoring invigdes i mars 2016.
Årsmedelvärdet på reningen i Dalsbruk ligger mellan 67 och 73 procent, så kravet på 65 procent klarar Kimitoöns Vatten. Men för att nå upp till 70 procent krävs åtgärder.
– Problemet är inläckagevatten. Kallt vatten försvårar kvävereningen. Därför måste vi minska inläckaget.
I praktiken handlar det bland annat om att hitta brunnarna som läcker in dagvatten i systemet och de fastigheter som sedan gammalt har regnvattnet inkopplat i avloppssystemet.
– Det är ett långsamt och systematiskt arbete, säger Enestam.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.