Robot effektiverar canceroperationer i Åbo – försnabbar patienternas återhämtning


Med robotassistens kan läkarna nu via munnen operera sådana cancerformer i svalget och halsen som man inte kommit åt. Foto: ÅUCS
Robotteknik gör att man vid Åbo universitetscentralsjukhus nu lättare kan operera vissa cancerformer.
Med robotassisterad kirurgi kan man nu, via munnen, operera sådana cancerformer i svalget och halsen som man inte tidigare kunnat operera med traditionella instrument.
– Ingreppet har i många fall krävt en betydligt mer omfattande öppning, såsom spjälkning av käkbenet och munbottnen, som förorsakar en lång återhämtning och det funktionella slutresultatet kan bli otillfredsställande, säger avdelningsöverläkare Heikki Irjala.
Cancer i huvudet och i halsen ökar drastiskt i Finland, såsom i övriga västländer, och i synnerhet de cancerformer i svalget som förorsakas av papillomvirus (HPV).
Med den här tekniken kommer man åt dessa sjukdomar också kirurgiskt.

Robotteamet Katja Ihalainen, Ilpo Kinnunen, Elina Kauppinen, Maria Lyly och Heikki Irjala. Foto: ÅUCS
Tekniken är utvecklad i både Europa och i USA. En av pionjärerna är professor George Lawson från Mont-Godinne universitet i Belgien.
Motsvarande operationer har gjorts i Uleåborg och Helsingfors i några års tid.
– Jag kan inte säga något om resultaten på Åucs eftersom patientmängden fortfarande är för liten för att kunna göra analyser. Men det finns många publikationer från olika håll i världen som visar på att patienternas återhämtning är betydligt bättre än från tidsperioden av öppen kirurgi, säger Irjala.
De första robotassisterade operationerna vid Åucs klinik för öron-, näs- och halssjukdomar gjordes i slutet av år 2019.
Operationerna görs med samma robot som använts inom urologi och gynekologi redan i flera år men instrumenten som används i operationerna är sirligare.

Operationerna görs med samma robot som använts inom urologi och gynekologi redan i flera år men instrumenten som används i operationerna är sirligare. Foto: ÅUCS
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.