Rivningsbeslut drar ut på tiden för Hirvensalo och Pallivaha församlingscenter – ”Går inte att rädda husen”

24.4.21 kl. 11. Korrigerad: Det var stadsfullmäktige som bordlade ärendet om Pallivahafastigheten, inte fullmäktige. (andra stycket)
Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighet får fortsätta vänta på besked om vad som kan göras med församlingscentren i Pallivaha och på Hirvensalo.
I går förväntades byggnads- och tillståndsnämnden bevilja rivningstillstånd för Hirvensalofastigheten. Istället remitterades ärendet till ny beredning. På måndagen beslutade för sin del stadsfullmäktige bordlägga ärendet om en rivning av Pallivahafastigheten.
Samfälligheten får alltså ge sig till tåls med sina fuktskadade, tömda spökhus.
– Vi har kritiserats för att vi vill riva, men ursprungligen ville vi inte riva någotdera församlingscentret. Vi satte till och med 1,7 miljoner på reparationer i Pallivaha, säger Seppo Kosola, samfällighetens fastighetschef.
Det räckte ändå inte långt. Den så kallade renoveringsprocenten konstaterades vara cirka 92, säger Kosola.
– Redan om den överstiger 72 procent ska man allvarligt överväga om en reparation faktiskt är förnuftig.

I praktiken skulle en reparation i Pallivaha kräva att fastigheten rivs nästan helt för att sedan byggas upp på nytt. Samfälligheten har bett om ett utlåtande av arkitektbolaget LPR-arkkitehdit.
– Enligt utlåtandet kan man verkligen fråga sig vad som är ändamålsenligt, då resultatet i praktiken skulle bli en rekonstruktion, säger Kosola.
Är det ens att skydda en byggnad då nästan allt rivs ut och byts, frågar Kosola. Det är alltså inte pengarna i första hand som fick samfälligheten att föredra en rivning, enligt honom.
Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighet önskade redan 2017 att få riva församlingscentret i Pallivaha, men processen har dragit ut på tiden. Intäkterna från att sälja tomten skulle gå till underhålla de talrika andra fastigheter som ägs av samfälligheten.
Kosola vill påminna om det som är viktigaste: att erbjuda trygga lokaler för samfällighetens anställda och församlingsmedlemmarna. De två stängda församlingscentren har varit jobbiga då verksamheten har flyttats till andra lokaler.

Hirvensalofastigheten har stått tom i över två år. Läget är där ungefär det samma som i Pallivaha.
– I flera år planerade vi att reparera och utvidga. I slutet av 2019 fick vi sedan en skadekarta och insåg hur allvarliga inneluftproblemen var.
Renoveringsprocenten för Hirvensalo församlingscenter beräknades vara 97.
– Det betyder att vi skulle måste riva allt annat utom två-tre inre tegelväggar, säger Kosola, som upprepar sin fråga om detta verkligen kan anses vara byggnadsskydd.
Åbo museicentral anser att båda församlingscentren är byggnadskonstmässigt och kulturhistoriskt värdefulla – och därför borde bevaras. Ur samfällighetens synvinkel representerar de kanske fin sextiotalsarkitektur men också grava sextiotalsmisstag.
– De planeringslösningar och byggmetoder man hade då skulle inte komma på fråga i dag.

Ett ja för en rivning av Pallivaha i maj?
Stadsfullmäktige behandlade frågan om församlingscentret i Pallivaha på måndagen.
En majoritet av ledamöterna var redo att godkänna en rivning, men ärendet bordlades.
Det här berodde på att ett ärende kan bordläggas då det behandlas första gången i fullmäktige om var fjärde ledamot så önskar.
Om inget avgörande nytt sker kommer fullmäktige med högsta sannolikhet att godkänna rivningen vid nästa möte, den 17 maj.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.