Förflytta dig till innehållet

Riskvraken Fortunas och Hanna-Marjuts bränsletankar töms troligen i sommar — hade sockerbetor i lasten när de förliste

dykare i gummibåt

Dykarna återvänder till forskningsfartyget Aranda efter att ha undersökt vraken efter Hanna-Marjut och Fortuna. Foto: Harri Kankaanpää


Vraken efter m/s Fortuna och m/s Hanna-Marjut som ligger på 30–40 meters djup på Skiftets botten sedan mitten av 1980-talet töms troligen i sommar på den diesel eller lätta brännolja som fortfarande finns kvar i vraken.
Bägge vraken betecknas som miljörisker, eftersom det bränsle som fortfarande finns ombord riskerar att börja läcka ut och skada den känsliga miljön i Skärgårdshavet.
Saneringschef Markus Santasalo vid Finlands miljöcentral säger att miljöcentralen den här veckan med hjälp av forskningsfartyget Aranda har kartlagt vraken med tanke på den förestående oljesaneringen.
— Om inget annat vrak akut börjar läcka ut olja före det och måste åtgärdas omedelbart är tanken att de här två vraken ska tömmas på olja i sommar.
Vardera vraket beräknas innehålla högst tio kubikmeter lätt brännolja.

Töms med sugteknik

Dieseln som finns kvar i vraken töms med hjälp av sugteknik och undertryck — en teknik som har använts i Finland i tjugo år för att tömma vrak som hotar börja läcka ut olja.
Santasalo säger att tekniken nyligen användes för att tömma ett vrak utanför Hangö på bränsle.
— Där tömdes vraket på bränsle i samarbete med Gränsbevakningen och marinen. När det gäller tömningen av vraken som ligger på Skiftets botten i sommar beror samarbetet på vem som vinner upphandlingen så att arbetet kan göras på ett kostnadseffektivt sätt. Eftersom de här vraken ligger på åländskt vatten är landskapsregeringen informerad.

vrakdetalj

Vraket efter Fortuna. Foto: Finlands miljöcentral SYKE

Alla vrak är potentiella miljörisker

Han säger att alla sjunkna skepp med bränsle eller annan olja ombord är potentiella miljörisker.
— Att möjligheterna att tömma de här vraken på olja nu kartläggs är en del av regeringens effektiverade vattenskyddsprogram för åren 2019–2023.
Vid kartläggningen utreder man bland annat med hjälp av dykare och 3D-modellering om vraken är möjliga att sanera med tanke på deras placering och djup.
Målet är en god vattenkvalitet bland annat i Östersjön.
Såväl Fortuna och Hanna-Marjut hade sockerbetor i lasten då de förliste 1985 och 1987 på väg från Åland till Nådendal. Ägare till Fortuna var rederiet Kimito Shipping.
Hela besättningen ombord på Hanna-Marjut på fyra personer omkom, medan två vuxna och två barn ombord på Fortuna räddades av besättningen ombord på m/s Wellamo på väg från Åbo till Stockholm, efter att de hade stått på det uppochnervända fartygets botten i flera timmar i höstnatten.
LÄS OCKSÅ: 
Tickande miljöbomber på havets botten
En skeppsgrav på tjugo meters djup
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter