Ring Åbos hälsovård och Pihjalalinna svarar? – Åbo vill köpa akut hjälp av privata bolag

Rusningen till Åbos hälsostationer är enorm. Stadens hälsovård hinner varken svara i telefon eller förnya recept i den takt som den borde.
Social- och hälsovårdssektorn hann redan utverka fullmäktiges löfte om att avvikande metoder måste tillgripas för att få någon ordning på köläget. Ikväll behandlar social- och hälsovårdsnämnden ett förslag om att köpa telefontjänster under sex månaders tid av Pihjalalinna.
Det privata vårdbolaget är det enda som gav en offert på stadens upphandling, efter att staden hade förhandlat med tre privata vårdbolag om köp av telefontjänster. Affären kostar staden 390 000 euro.
Åbo stad anser att situationen är så akut att det är nödvändigt, då stadens hälsovård inte hinner svara på vårdfrågor inom lagstadgad tid.
Trycket har ökat med tusentals samtal varje månad
Coronasamtalen har ökat samtalen till stadens hälsovård med cirka 3500 samtal i månaden direkt till coronatelefonen och från Omaolo-tjänsten slussas cirka 6000–7000 samtal per månad till stadens hälsostationer.
Det här har lett till att vårdarnas arbetstid upptas av telefonservice, flera har sagt upp sig och rekryteringen har försvårats.
Köpet av Pihjalalinnas telefontjänster underskrider precis det maximibelopp på 400 000 enligt vilket offentliga upphandlingar kan göras som ett direkt köp av en aktör. Villkoren är att den som gör en offentliga upphandling – i det här fallet Åbo stad – har kartlagt marknaden, de potentiella aktörerna är få och situationen är akut.
Förnyandet av recept för bland annat kroniker ligger efter, med 21 obesatta läkartjänster
Staden har 21 obesatta läkartjänster vid hälsocentralerna och förnyandet av recept har också börjat halta i oroväckande takt.
Förslaget till nämnden ikväll är att staden in för ett pilotförsök, där man köper recepttjänster av bolaget Solo Heath. Det är det enda bolaget på marknaden i Finland med en dylik tjänst. Bolagets läkare är alla legitimerade läkare i Finland.
Affären kostar Åbo 200 000 euro och pilotprojektet ska pågå i sex månaders tid. Staden uppskattar att det finns ungefär 63 000 Åbobors recept i kön att beta av.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.