Förflytta dig till innehållet

Riktig omsorg på fyra hjul — här kommer combilansen


I Björneborg prövar man som bäst en ny modell inom akutvården och äldreomsorgen, som förhoppningsvis sprider sig också till andra städer och kommuner.
Det handlar om en combilans, en ambulans som inte bara har en förstavårdare ombord utan också en person med specialkunskaper i geriatrik, det vill säga kunskaper i sjukdomar som drabbar äldre (yle.fi 22.5.2019).
Många av dem som ringer till larmcentralen är äldre människor. Alla gånger behövs egentligen inte ambulans, även om det kan kännas så för den som ringer.
I Björneborg kan de numera få hjälp av combilansen.
Larmcentralen förmedlar uppdragen, som har prioritet D. Det betyder att det behövs hjälp, men att det inte är så bråttom.
Tanken med personalkombinationen i combilansen är att om möjligt hjälpa den äldre hemma för att minska på onödiga besök till jourmottagningen.
Besöken kan ofta vara belastande för en äldre människa på grund av köer och långa väntetider, och det finns gånger då besöken på jouren i själva verket handlar om andra saker än om ett akut vårdbehov.
Combilansen ser ut som en ambulans och personalen bär samma kläder som andra förstavårdare.
Ur psykologisk synvinkel är det säkert viktigt. Det här är riktig hjälp som kommer.
Förstavårdaren har med sig medicinsk utrustning och när man kommer hem till patienten kontrollerar man först som vanligt hur personen mår.
Fungerar hjärta, lungor och andra livsviktiga organ som de ska?
Man kan också ta blodprov på plats, hemma hos patienten.
Men till skillnad från andra ambulanser har combilansens personal tillgång till patientdatasystemen. De kan få fram sjukdomshistoria och annat som kan vara värdefullt att veta.
Det är också värdefullt att en person som är specialiserad på äldre människors sjukdomar kan komma hem till patienten och se om det finns något hemma som inte verkar vara som det ska.
Vid behov kan combilanspersonalen koppla upp sig och konsultera en läkare.
Via en videolänk kan patienten beskriva sina symptom – fortfarande hemifrån.
I det här fallet har personen ont i magen och känner sig svag.
Efter att ha talat med läkaren är alla överens om att patienten i det här fallet kan stanna hemma och krya på sig.
Läkaren ringer tillbaka senare om de blodprov som har tagits.
Samtidigt funderar man på hur man ska gå vidare och vilken typ av vård patienten behöver. Vid behov kontaktas också socialsektorn.
Många patienter har varit glatt överraskade över att de inte behöver åka iväg till jouren och att de kan få den vård de för stunden behöver hemma.
Trots att försöken med combilansen har inletts först i början av mars och ännu inte utvärderats, finns det mycket som talar för att det borde finnas fler combilanser på fler orter och inte bara i Björneborg.
Även om regeringssonderaren Antti Rinne, SDP, nu verkar ha tagit över den föregående Centerregeringens landskap som grund för den framtida vården, plus en särställning för Helsingfors, så är det ännu långt kvar innan någon vårdreform träder i kraft.
Framför allt är det långt kvar innan patienterna får ta del av någon reformerad vård.
Alla lösningar som kan spara såväl patientens krafter som samhällets pengar är välkomna.
Att minska belastningen på jourmottagningarna kortar köerna i väntrummen och gör att jourpersonalen kan fokusera mer på dem som verkligen behöver akut vård.
Samtidigt får äldre människor sitt vårdbehov kartlagt, utan att det nödvändigtvis kallas så.
Det talas mycket om vård och omsorg, nästan som ett slentrianmässigt par.
Men i combilansen verkar det som om de verkligen går hand i hand.
Definitionen av omsorg är enligt Svensk ordbok ”noggrann och kärleksfull vård och skötsel av någon eller något”.
Det vill säga att verkligen bry sig om någon.
Lägg till professionalitet, så är det vad combilansen i bästa fall kan erbjuda.
Att spara på vårdresurser genom att ge rätt vård hemma hos människor, då det är möjligt, låter som ett utmärkt rättesnöre för framtiden, en framtid med en befolkning som blir allt äldre.
Att personalen som jobbar i combilansen dessutom säger att de uppskattar att de har mer tid för varje patient än i en vanlig ambulans är också värt att ta till sig.
Vårdpersonal som trivs på jobbet är en grundpelare i ett samhälle där vårdbehovet ökar.
I väntan på nästa regerings vårdreform, och förmodligen också när den en vacker dag är klar att omsätta i praktiken, behövs alla metoder som finns för att upprätthålla en så god vård för så många som möjligt.
Så när får vi se den första combilansen köra in på en åboländsk gård eller på en parkeringsplats utanför ett bostadshus i Åbo?
Att behovet för en sådan skulle finnas också här är klart.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter