Riksdagsdebatt ville se fler poliser – Grönas cannabis-linje får kritik

Polisens resurser och det framtida säkerhetsläget i landet debatterades under riksdagens frågetimme på torsdagen. Också veckans heta samtalsämne, en legalisering av cannabis, väckte frågor i plenisalen.
De Grönas beslut att börja arbeta för en legalisering av cannabis välkomnas inte av alla riksdagspartier.
De Gröna antog under sin partikongress på veckoslutet en motion om frågan, och blev därmed det första riksdagspartiet som röstade grönt för en legalisering.
– Hur ser regeringen på att inrikesminister Maria Ohisalo med sitt parti driver frågan om att legalisera cannabis? Det skulle leda till ökad droganvändning och till att fler unga provar på droger, sade Sannfinländarnas Ville Tavio under riksdagens frågetimme på torsdagen.
Ohisalo förtydligade att partiets linje inte är densamma som regeringens.
– Men det är ändå skäl att vi identifierar den situation vi befinner oss i. Allt fler unga provar på droger och använder dem. De hamnar i svåra situationer då de egentligen skulle behöva vård.
Ohisalo sade att det finns internationell forskning som visar att straff inte alltid är den bästa metoden för att hantera droganvändning.
Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) var tydlig i var regeringen står i frågan.
– Den här regeringen kommer inte att legalisera cannabis. Det budskapet har vi upprepat här flera gånger. Att ett parti driver frågan innebär inte att regeringen gör det, sade hon. –
– Någon sådan lagstiftning kommer regeringen inte att komma med, och det hade inte heller varit klokt att göra det.
Debatt om landets säkerhet
Frågan aktualiserades i samband med att oppositionen under frågetimmen kritiserade regeringen för att de föreslagna anslagen till polisen inte anses vara tillräckliga.
Regeringen har i sitt budgetförslag beslutat att rikta drygt 800 miljoner euro till polisen, en summa som enligt inrikesminister Ohisalo är högre än någonsin tidigare.
Sannfinländarna kritiserade regeringen bland annat för att rikta pengar till andra osäkra länder, men samtidigt glömma bort säkerheten i det egna landet. Både Samlingspartiet och Kristdemokraterna betonade att Finland behöver fler poliser.
Sannfinländarnas Tom Packalén sade att antalet poliser borde öka med 4 000 om Finland vill nå samma nivå som Sverige i antalet poliser.
Också bland annat Samlingspartiets Antti Häkkänen var inne på samma spår.
Tidigare års skulder hänger kvar
Ohisalo medgav att det finns för få poliser i Finland. Samtidigt upprepade hon flera gånger under debatten att anslagen regeringen föreslagit inför nästa år är högre än någonsin tidigare.
Att det ändå inte syns i ett ökat antal poliser på fältet beror enligt Ohisalo bland annat på att tidigare års skulder hänger kvar då anslagen inte varit tillräckliga för att förnya bland annat polisens utrustning.
– Den här regeringen har ökat antalet poliser och vi har sett till att förnya polisens utrustning. Det har funnits flera års skulder inom polisen som vi nu börjat åtgärda, sade hon.
Finansminister Annika Saarikko (C) sade att hon förstår oron och bekräftade att hon har diskuterat frågan med polisöverdirektören.
– Vi kan konstatera det faktum att ökade anslag inte betyder fler poliser. Just denna diskussion ville jag också föra med polisöverdirektören. Jag fick svaret att pengarna går till fastighetsutgifter, löner och en del till nya uppgifter, sade Saarikko.
– Det här var en mycket svår ekvation att lösa eftersom vi med gott samvete kan säga att anslagen ökar nästa år, men trots det kommer inte antalet poliser enligt polisens uppskattning att öka.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.