Förflytta dig till innehållet

Riksdagen stoppar åtal mot Juha Mäenpää – Anna-Maja Henriksson besviken på Samlingspartiet och Centern

Catariina Salo/SPT
riksdagshuset
Catariina Salo/SPT

121 riksdagsledamöter röstade för att tillåta åtal mot riksdagsledamot Juha Mäenpää medan 54 röstade emot. Beviljandet av åtalstillstånd hade krävt fem sjättedelars majoritet i riksdagen. Foto: Catariina Salo/SPT


Riksdagen beviljar inte riksåklagare Raija Toiviainen tillstånd att åtala Sannfinländarnas riksdagsledamot Juha Mäenpää för det anförande som Mäenpää höll i riksdagen i juni 2019.
Mäenpääs anförande handlade om asylsökande. Han avslutade anförandet med att berömma en skrivelse i regeringsprogrammet som handlade om att bekämpa främmande arter, men sade att formuleringen står på fel ställe.
Riksdagen röstade om att upphäva Mäenpääs grundlagsstadgade åtalsimmunitet på fredagen. Fem sjättedelars majoritet hade krävts för att upphäva Mäenpääs åtalsimmunitet men det var aldrig nära att uppnås. 121 ledamöter röstade för att låta åtala Mäenpää medan 54 röstade mot det. 24 riksdagsledamöter var frånvarande.
Riksdagens talman Anu Vehviläinen (C) deltog inte i omröstningen.

Anna-Maja Henriksson: Nu får vi aldrig veta

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) är besviken på resultatet.
— Nu får vi aldrig veta om det Mäenpää sade skulle ha lett till en dom eller inte. Jag tror vanliga människor kan ha svårt att förstå varför en riksdagsledamot får säga saker som inte är tillåtna utanför Riksdagshuset.
Faktum är att grundlagen fastslår att tröskeln för att åtala riksdagsledamöter för något de sagt i riksdagen är högre än tröskeln att åtala gemene man. Det medger också Henriksson.
— Men man måste också minnas varför detta har skrivits in i grundlagen och vad man då varit mån om. Jag tror inte att man då särskilt värnat om att ledamöter ska få tänja på gränsen för vad som eventuellt kan tolkas som hatbrott, påpekar hon.

Samlingspartiet och Centern splittrade

Socialdemokraterna, De gröna, Vänsterförbundet och Svenska folkpartiet röstade för att tillåta åtal mot Juha Mäenpää. Sannfinländarna, Kristdemokraterna, Rörelse Nu och riksdagsgrupp Ano Turtiainen röstade mot upphävandet av åtalsimmuniteten.
Samlingspartiets och Centerns riksdagsgrupper var delade i omröstningen. 21 ledamöter från vartdera partiet röstade för att tillåta åtal. 4 samlingspartister och 6 centerpartister röstade mot upphävandet av Mäenpääs åtalsimmunitet.
— Jag tycker det är mycket anmärkningsvärt att vi har ledamöter i både Samlingspartiet och Centern, och därtill hela den kristdemokratiska riksdagsgruppen, som gör enad front med Sannfinländarna. Det är trist, säger Henriksson.
Hela 13 samlingspartister var frånvarande under fredagens omröstning.

Päivi Räsänen: Riksdagen fungerar som den ska

Sannfinländarnas riksdagsledamot Vilhelm Junnila säger att omröstningens resultat var väntat. Han säger att den sannfinländska riksdagsgruppen behandlade Mäenpääs uttalanden i fjol och att man inte förde särskilt ingående diskussioner om ämnet inför fredagens plenum.
— Någon gruppdisciplin har inte diskuterats. Det var solklart för alla hur de kommer att rösta, säger Junnila.
Den kristdemokratiska riksdagsgruppens ordförande Päivi Räsänen är nöjd med omröstningens resultat.
—  Det här visar att riksdagen fungerar som den ska fungera. Tröskeln för att behandla politiskt tal i rättssalen måste hållas mycket hög, säger Räsänen.
— Att kränka någon är naturligtvis inte bra, men att någon blir kränkt betyder inte nödvändigtvis att det är talarens fel. Det att någon blir kränkt betyder ännu inte att det handlar om hatretorik.

Vehviläinen hade samtal med Mäenpää

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo säger att både partiledningen och en klar majoritet av partiets riksdagsgrupp stödde grundlagsutskottets förslag att tillåta åtal mot Mäenpää.
— Vi visste att det fanns några ledamöter som var av motsatt åsikt. Vi behandlade saken och gick till omröstning, säger Orpo.
Antti Kurvinen, ordförande för Centerns riksdagsgrupp, säger att Mäenpääs fall inte var en partifråga för Centern.
— Jag hoppas att detta leder till att varje ledamot funderar noggrant på vad de säger i plenisalen. Det får naturligtvis inte finnas några tabun. Man måste kunna diskutera allt, och också kritisera invandring, men man måste klara av att göra det utan att kränka någons människovärde.
Riksdagens talman Anu Vehviläinen säger att hon haft ett konfidentiellt samtal på tumanhand med Juha Mäenpää. Vehviläinen vill inte kommentera innehållet i samtalet.
Riksdagen tar nu sommarpaus fram till september.
 

Så här röstade riksdagen om Juha Mäenpääs åtalsimmunitet

Socialdemokraterna: 39 för att tillåta åtal, 0 emot, 1 frånvarande.
Sannfinländarna: 0 för, 37 emot, 1 frånvarande.
Samlingspartiet: 21 för, 4 emot, 13 frånvarande.
Centern: 21 för, 6 emot, 3 frånvarande.
De gröna: 17 för, 0 emot, 3 frånvarande.
Vänsterförbundet: 14 för, 0 emot, 2 frånvarande.
Svenska folkpartiet: 9 för, 0 emot, 1 frånvarande.
Kristdemokraterna: 0 för, 5 emot, 0 frånvarande.
Rörelse Nu: 0 för, 1 emot, 0 frånvarande.
Ano Turtiainen: 0 för, 1 emot, 0 frånvarande.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter