Förflytta dig till innehållet

Riksdagen har godkänt covidintyget – men inte utan motargument

SPT
riksdagens plenisal

Riksdagen har gett grönt ljus för ändringarna i smittskyddslagen som gör det möjligt att börja använda ett covidintyg i Finland.

Rösterna i plenisalen föll 105-33. En ledamot röstade blankt och 60 var frånvarande.

Det stod ändå klart att alla riksdagspartier inte stödjer covidintyget. Sannfinländarnas Vilhelm Junnila föreslog att lagändringarna förkastas, och även Valta kuuluu kansalles Ano Turtiainen meddelade att han säger nej till intyget.

Utanför Riksdagshuset hade även flera hundra personer samlats för att visa sitt missnöje mot covidintyget.

Också Samlingspartiet var kritiskt till lagändringarna. För Samlingspartiets del handlade kritiken inte om covidintyget, utan om att samma lagpaket innehåller bestämmelser om inreserestriktionerna fram till årsskiftet.

Enligt lagändringarna ska Finland fortsättningsvis kräva två coronatest av dem som kommer till Finland och som inte kan uppvisa ett giltigt covidintyg, något som enligt partiet kommer att tära hårt på turismbranschen.

Lagändringarna ska ännu stadfästas av republikens president. Enligt planerna ska lagändringarna träda i kraft på lördag.

Ett giltigt covidintyg fås efter att man fått två doser coronavaccin, insjuknat och tillfrisknat från covid-19 eller testats negativt för coronaviruset.

Sofia Westerholm/SPT

Intyget i korthet

 

Covidintyget, ofta även kallat coronapasset, ska endast användas i sådan verksamhet som för tillfället omfattas av coronarestriktioner. I praktiken innebär det att det endast är restauranger i landskapen Egentliga Finland, Satakunta, Päijänne-Tavastland, Österbotten och Mellersta Österbotten samt i städerna Helsingfors, Esbo, Vanda och Grankulla som kan använda sig av intyget.

Om en restaurang granskar att alla besökare har ett giltigt covidintyg behöver restaurangen inte begränsa vare sig kundantal eller serverings- och öppettider.

Intyg kan endast krävas av personer över 16 år.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter