Förflytta dig till innehållet

Riksåklagaren startar en förundersökning av Päivi Räsänens 15 år gamla skriverier – misstänker hets mot folkgrupp

Kvinna i ljus dräkt.

Riksåklagaren Raija Toiviainen (på bilden) har förordnat en förundersökning av en text som riksdagsledamot Päivi Räsänen (KD) skrev för femton år sedan. Foto: Linnea de la Chapelle/SPT


Riksåklagaren Raija Toiviainen har förordnat en förundersökning av en text som riksdagsledamot Päivi Räsänen (KD) skrev år 2004. Räsänens text ”Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi” (ungefär ”Till man och kvinna skapade han dem”) handlar om homosexualitet och äktenskap och den publicerades av Lutherstiftelsen i Finland.

Enligt Toiviainen behövs en förundersökning eftersom det finns skäl att misstänka hets mot folkgrupp genom förnedring av homosexuella på ett sätt som kränker deras människovärde. Tidigare hade polisen beslutat att inte inleda en förundersökning eftersom det enligt polisens tolkning inte fanns skäl att misstänka brott.
Strafflagens maximistraff för hets mot folkgrupp är två års fängelse. Åtalsrätten för brott som kan ge fängelsestraff på högst två år preskriberas efter fem år.
Toiviainen anser dock att åtalsrätten i det aktuella fallet inte preskriberats eftersom texten fortfarande är tillgänglig för allmänheten till exempel på webben.
— Så länge som skrivelsen är tillgänglig för allmänheten är utgångspunkten att det misstänkta brottet inte är preskriberat. I det här fallet preskriberas åtalsrätten först fem år efter att texten tagits bort, säger Toiviainen.
Toiviainen tar inte ställning till om det är Räsänen, Lutherstiftelsen eller någon annan aktör som eventuellt gjort sig skyldig till brott.
— Det är något som polisen måste fundera på i förundersökningen. Jag antar att Räsänen hörs i ärendet men i det här skedet kan man inte säga vem som eventuellt är misstänkt. Jag vill inte trassla till polisens förundersökning.
Riksåklagaren vill inte heller spekulera i betydelsen av att en förundersökning inleds femton år efter att en text skrivits. Toiviainen säger att varje fall övervägs för sig och att det inte finns någon allmän linje för när en förundersökning kan inledas.
— När förundersökningen är klar kan man ta ställning till vilken betydelse tiden som gått har i det här fallet.
Tidigare i år inledde polisen en förundersökning mot Päivi Räsänen på grund av hennes skriverier på Twitter. Räsänen misstänks ha gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp i juni när hon kritiserade kyrkans beslut att delta i Prideparaden.
Räsänen är ordförande för den kristdemokratiska riksdagsgruppen.

Strafflagen om hets mot folkgrupp

”Den som för allmänheten tillgängliggör eller annars bland allmänheten sprider eller för allmänheten tillhandahåller information, åsikter eller andra meddelanden där en grupp hotas, förtalas eller smädas på grund av ras, hudfärg, härstamning, nationellt eller etniskt ursprung, religion eller övertygelse, sexuell läggning eller funktionsnedsättning eller på grunder som är jämförbara med de nämnda grunderna, ska för hets mot folkgrupp dömas till böter eller fängelse i högst två år.”

Dela artikeln

En kommentar: “Riksåklagaren startar en förundersökning av Päivi Räsänens 15 år gamla skriverier – misstänker hets mot folkgrupp

  1. Paul Lindberg skrev

    En utomstående får lätt uppfattningen, att riksåklagarämbetet mer eller mindre
    pressar fram sin egen uppfattning i stöd av sin hierarkiska ställning som högsta åklagarmyndighet tills önskat resultat uppnåtts, t.ex. Skogby-olyckan, nu riks-dagsledamot Päivi Räsänens 15 år gamla skriverier trots polisens beslut att
    inte inleda förundersökning för länge sedan. Riksåklagarämbetet handlar för all
    del inom gränserna för sin behörighet, men inte ser det bra ut, om gränsen mellan
    åklagare och den dömande makten sakta men säkert suddas ut och man börjar röra sig
    på gränsen till vad som kan anses skäligt… Demokrati och rättsstat eller inte?
    Det borde finnas en gräns även för ”övernitiska” tjänstemän/-kvinnor.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter