Riklig ökning av cyanobakterier i Skärgårdshavet – yttre skärgården är än så länge fri från dem

Cyanobakterierna (blågrönalger) har ökat rikligt den här veckan på många platser i Skärgårdshavet. Enligt NTM-centralens pressmeddelande finns cyanobakterier också i sjöar i sydvästra Finland.
I havsområdena har små mängder cyanobakterier observerats vid NTM-centralens standardobservationsplatser bland annat i Genböle på Kimitoön, vid Iso Marjakari i Nystad, i Pemarviken och i Kustö sund i S:t Karins.
Från allmänheten har flera observationer kommit in om små och stora mängder cyanobakterier på flera ställen i Skärgårdshavet. Allmänheten kan föra in sina observationer i tjänsterna Vesi.fi och Järvi-meriwiki.
Än så länge har cyanobakterier inte observerats i den yttre skärgården.
I sjöar har små mängder cyanobakterier uppdagats vid observationsplatserna bland annat i Kirkkojärvi i Rimito och i Dragsfjärden på Kimitoön.
Svälj inte vatten med cyanobakterier
Så länge man är försiktig hindrar inte en liten mängd cyanobakterier att man badar i vattnet eller använder det. Vattnet ska dock inte sväljas och rekommendationen är att man tvättar sig efteråt, för att undvika hudsymptom.
Finns det mycket cyanobakterier i vattnet ska man se upp. Varken husdjur eller människor ska då bada i vattnet, speciellt inte små barn. Sådant vatten ska inte användas som bastuvatten, för att vattna ätliga växter och inte heller som hushållsvatten – inte ens efter att man kokat vattnet.
Varmt väder kan göra att algerna trivs ännu bättre, medan blåsigt väder blandar vattenmassorna och förhindrar att stora flak av alger bildas.
Så här känner du igen dem
En liten mängd cyanobakterier ser i vattnet ut som grönaktiga flingor. Då algförekomsten är riklig bildar algerna synliga räder och flak på ytan.
I värsta fall kan algblomningen bilda en tjock gröt som hopar sig på stranden.
Den här algblomningen skiljer sig från andra alger genom att algmassan separeras som korn när du rör den med en pinne. Blågrönalger fastnar inte på pinnen. I ett vattenkärl stiger blågrönalgerna till ytan inom ungefär en timme.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.