Förflytta dig till innehållet

Revisor ger anmärkning åt Pargas stadsstyrelse och stadsdirektör

Arkiv

Arkiv

Centralköket i Pargas är numera i Arkeas regi. ÅU-foto


I samband med Pargas stads revisionsberättelse för år 2017 ger revisor Krister Rehn en anmärkning åt stadsdirektör Patrik Nygrén och den stadsstyrelse som verkade fram till den 6 juni 2017.
Revisorn anser att ledningen inte kan beviljas ansvarsfrihet. Revisionsnämnden tog del av revisionsberättelsen vid sitt möte den 29 maj.
Orsaken till anmärkningen är Pargas beslut att överlåta stadens kosthållstjänster till Arkea. Konkurrens- och konsumentverket (KKV) anser att Pargas stad har brutit mot EU:s bestämmelser och lagen om offentliga upphandlingar. KKV har dragit Pargas stad inför marknadsdomstolen och yrkar på 200 000 euros böter.

Ny nämndbehandling nästa vecka

Revisor Rehn kan inte kommentera det enskilda fallet, men säger att det händer ”nu och då” att revisorerna ger dylika anmärkningar.
Revisorernas uppgift är att granska förvaltningens laglighet, gå igenom bokföring och bokslut, se över statsandelarna och gå igenom den interna kontrollen och koncernövervakningen i kommunen, förklarar Rehn. Om det förekommer avvikelser kan revisorerna ge en anmärkning, som nu i Pargasfallet.
Revisionsnämnden i Pargas behandlar frågan på nytt vid sitt möte på tisdag. Då får nämnden bekanta sig med stadsdirektörens och styrelsens förklaring till anmärkningen. Då tar nämnden också ställning till om bokslutet för år 2017 kan godkännas och om ledningen kan beviljas ansvarsfrihet.

Styrelseordföranden försvarar Arkea- affären

Stadsstyrelsens ordförande Mikael Holmberg (SFP) säger att det inte känns bra med anmärkningen.
– Det är klart att det är allvarligt. Ingen tjänsteman eller förtroendevald vill ha dylika anmärkningar i protokollet. Men i sådant här fall där vi dragits inför Marknadsdomstolen fanns det inga andra alternativ.
Holmberg försvarar ändå styrelsens beslut från den 6 juni i fjol då man ingick avtalet med Arkea. Enligt honom var beslutet nödvändigt för att trygga kosthållets framtid och för att matservicen i skolor och servicehem, i synnerhet i skärgården, skulle fungera också efter social- och hälsovårdsreformen då landskapen inte längre får köpa servicen av kommunerna.
Man ville också trygga de anställdas möjlighet att fortsätta jobba med samma arbetsavtal som man hade vid stadens kosthåll, säger Holmberg. Arkea har tagit över kosthållets personal och följer samma kollektivavtal som Pargas stad.

Vill inte vara efterklok

Nu är tidtabellen för vårdreformen öppen, men enligt den information vi hade i fjol skulle den träda i kraft 1.1.2019, säger Holmberg. Därför var det viktigt att i god tid fatta ett beslut i frågan.
– Vi hade goda argument för att gå in för det här. Vi bedömde också att det skulle ha varit svårt att hitta en annan aktör som skulle ha opererat på samma villkor som Arkea.
– Det är ingen idé att vara efterklok, och jag tycker fortfarande att det har fungerat bra och att det var en bra lösning.
Artikeln är uppdaterad kl 13.20 med styrelseordförande Mikael Holmbergs kommentar och bakgrund till Arkea-affären.
 

Bakgrund

Pargas stad beslöt den sjätte juni i fjol att överlåta sin matserviceverksamhet till det kommunalt ägda bolaget Arkea. Staden köpte samtidigt 1 000 aktier i Arkea, vilket motsvarar en 0,12 procents ägarandel av bolaget.
I samband med överlåtelsen av stadens egen affärsverksamhet till det nya bolaget undertecknade staden ett sjuårigt avtal med Arkea plus en optionsperiod på två år.
Avtalets värde har värderats till omkring 20 miljoner euro.
Åbo stad äger 98,5 procent eller 789 389 aktier i Arkea. Andra största ägare är Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt med 8 010 aktier. Övriga minoritetsägare är bland annat Pargas, Salo och Pemar med tusen aktier samt Nystad med 500 aktier.

LÄS OCKSÅ: Pargas Arkea-affär väntas bli prejudikat
   Pargas kan dömas till 200 000 euro i böter för olaglig upphandling

Dela artikeln

En kommentar: “Revisor ger anmärkning åt Pargas stadsstyrelse och stadsdirektör

  1. Tom Rajakangas skrev

    Holmberg och SFP har inte väl förståt att de inte gav någon annan aktör en chans, inte de lokala företagarna i alla fall. På holmarna finns det faktiskt kunnande och kanske även vilja att sköta maten för äldre och barn. Att äga en till två procent av Arkea tryggar servicen? Hur då?

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter