Förflytta dig till innehållet

Revisionsnämnden näpser Åbo stads planläggning: Oklara mål och vinglig beslutskultur

ÅU-foto
Stadshuset i Åbo med Aura bron och flaggstångar med stadens flagga hissade i förgrunden.

Åbo stads revisionsnämnd är klar med utvärderingen av planläggningsprocesserna i staden. Nämnden har fokuserat på orsakerna till att detaljplaneprocesserna drar ut på tiden i staden.

Många behandlingar

Inledningsvis konstaterar nämnden att ett större detaljplaneärende behandlas fem gånger i tre separata beslutsfattande organ, nämligen stadsmiljönämnden, stadsstyrelsen och stadsfullmäktige.
Först behandlas planens mål i stadsmiljönämnden, sedan tas planutkastet upp i samma nämnd, efter det tas planförslaget upp i nämnden och därifrån går förslaget vidare till styrelsen och fullmäktige.
Mellan åren 2011-2018 var medianlängden för en planläggningsprocess drygt två år i Åbo.

Planeringstiden har tredubblats

Tiden för planeringen har nästan tredubblats på tio år och är något längre än i andra växande kommuner. Storleken på de planlagda områdena har också vuxit en hel del.

”Beslutskulturen präglas av ändringar och bordläggningar”

Nämnden konstaterar att detaljplaneringsprocessens längd påverkas av många enskilda faktorer.
Att olika plannivåer blandas, att helheten av olika dokument som styr planeringen är oklar, att markpolitik saknas, att samarbetet mellan olika myndigheter är stelbent, att det behövs många olika behandlingar av ett ärende och att beslutskulturen präglas av ändringar och att ärenden bordläggs är faktorer som inverkar menligt på processens gång.
Både utarbetandet av den nya generalplanen och beslutet om principerna för bostads- och markpolitik har dock gått framåt sedan rapporten skrevs.

För många styrdokument och oklar helhet

Planläggningen styrs med hjälp av cirka 20 styrdokument och åtta operativa mål, och åtminstone fem separata utvecklingsprojekt hör ihop med processen. Antalet styrdokument anses vara stort och helheten oklar.
Detaljplanerna är ändå av relativt hög standard vilket innebär att förändringar i förvaltningsrätten sällan krävs.
Rapporten godkändes av Åbo stads revisionsnämnd den 19 maj. Rapporten behandlas av stadsfullmäktige på måndag.
LÄS OCKSÅ:
En del av Åbo stads personal är överarbetad
Åbos bygginspektion sågas i färsk enkät – yrkesfolk i branschen ger servicen uselt betyg

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter