Förflytta dig till innehållet

Restriktionerna är en utmaning för studentföreningarna vid ÅA i höst — ”Vi hade önskat att det var annorlunda”

Arkiv/Mikael Piippo
Människor går på en gata.
Pandemirestriktionerna är fortsättningsvis närvarande i studielivet i höst, men studentföreningarna gör sitt bästa för att hålla verksamheten levande.

Åbo Akademis Studentkår samlades på måndagen tillsammans med representanter för de olika studentföreningarna för ett gemensamt möte inför den kommande studiestarten. 

Det som diskuterades var riktlinjerna som ska tas när studerandena nu återvänder till universitetet och de sedvanliga välkomstevenemangen arrangeras. 

Enligt kårstyrelsens ordförande Joonas Karlsson är de begränsningar man anvisade föreningarna att följa en kombination av myndigheternas och Åbo Akademis egna direktiv. 

— Det här innebär att storleksgränsen på grupper som vistas inomhus är 10 personer medan det utomhus är 50, förklarar han. 

Fysiska evenemang som gulnäbbsintagningar och umgänge i parker är därmed tillåtna. Från studentkårens sida understryker man ändå att studentföreningarna själva måste kunna garantera att säkerhetskraven tillämpas hela tiden.

— Men vi finns gärna som stöd och bollplank för dem hela tiden. Det kräver trots allt en hel del kreativitet och uthållighet för att ordna evenemang under särskilda förhållanden, konstaterar Karlsson. 

Man står inomhusPrivat
Åbo Akademis Studentkårs styrelseordförande Joonas Karlsson betonar studerandes välmående och hoppas att man kan återgå till normalare förhållanden senare under året.

Begränsad tillgång till kanslilokaler medför problem

En utmaning för studentföreningarna har varit den bristande synligheten, som i normala fall medfört att särskilt nya studerande blivit uppmärksammade på deras existens. 

Det här kommer man i höst försöka åtgärda genom pop up-tillfällen utomhus, där studerande ska ha möjlighet att bekanta sig med de olika verksamheterna, förklarar Karlsson. 

Amanda Byskata är ordförande för Statsvetenskapliga klubben vid Åbo Akademi och enligt henne är restriktionerna visserligen tråkiga men ändå väntade.

— Det är också bättre att vi i alla fall tillåts arrangera fysiska evenemang på något sätt än inte alls, påpekar hon.

Den största förändringen, och samtidigt problemet, uppstår snarare genom de nya restriktionerna som berör föreningskanslierna. 

Från och med i höst har föreningarnas styrelsemedlemmar nämligen tillgång till sina kanslilokaler enbart under arbetstid, det vill säga vardagar klockan 8-17.

Enligt Byskata medför det här en del krångel eftersom styrelsemedlemmarna studerar under dagen och har sina möten om kvällarna, vilket i och med begränsningarna inte längre är möjligt. 

– Evenemangen äger också ofta rum efter klockan 17 så det kräver en helt annan koordinering och planering från vår sida. Vi förstår det såklart, men hade ändå önskat att det var annorlunda, säger hon. 

Privat
Statsvetenskapliga klubbens vid Åbo Akademi ordförande Amanda Byskata ser på höstens pandemirestriktioner med viss besvikelse även om hon samtidigt anser att de är förståeliga. Nu hoppas man på att studielivet ändå kan upprätthållas genom god anda och kreativitet i evenemangsarrangerandet.

Gör det bästa av situationen

Statsvetenskapliga klubben kommer hur som helst att hålla gulnäbbsintagningar i normal ordning, men med det tydliga budskapet att säkerhetsavstånd och god handhygien måste upprätthållas hela tiden. 

De traditionella sitzmiddagarna, där studerande vanligen samlas inomhus, kräver däremot ett annat tänk. I mån av möjlighet ordnas också de här utomhus, men när vädret och temperaturerna inte längre tillåter detta, arrangeras de istället på distans eller enligt en hybridmodell.

— Hybridsitzarna gör det möjligt att studerandena kan samlas i mindre grupper hemma hos någon och sedan delta i sitzen på distans med de andra grupperna, förklarar Byskata.

Det här konceptet är man van med sedan tidigare och det har också varit väldigt omtyckt, även om det inte riktigt inger samma stämning som en tillställning där alla kan vara fysiskt på plats, medger hon. 

Joonas Karlsson vid studentkåren har full förståelse för att såväl medlemmarna i föreningsstyrelserna som övriga studerande känner sig både besvikna och frustrerade över de fortsatta restriktionerna. 

— Vi hoppades på att läget skulle ha sett lite bättre ut vid det här laget. Det viktigaste just nu är de studerandes välmående och att man i alla fall kan delta i studielivet till någon mån, säger han. 

Utöver föreningarnas evenemang poängterar han också betydelsen av fortsatt flexibilitet i undervisningen och en närvaro på campusområdet. 

Dela artikeln

En kommentar: “Restriktionerna är en utmaning för studentföreningarna vid ÅA i höst — ”Vi hade önskat att det var annorlunda”

  1. Lars Nyberg skrev

    8-17? Vad händer på ÅA egentligen? Här kunde vi behöva en grävande artikel om vad och vem som styr en utveckling där studielivet trängs från alla håll. Delade kanslier, färre och mindre utrymmen, under några år har dessa nyheter ploppat upp. Det är inte enbart Covid, något annat ligger bakom. Visst kan man säga att ekonomin är en orsak – kvadratmetrar kostar, ju. Bilden har dock krupit fram att ÅA med sitt erkänt livliga studieliv, som är så ytterst viktigt för hela Svenskfinland, inte längre motsvarar sitt rykte. Det man först sett och hört var att körerna blev allt mer trängda i de gamla träningslokalerna, men sjukdomen verkar spridas.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter