Förflytta dig till innehållet

Restaurangproffs bekantade sig med producenter i Åboland — besökte gårdar i Kimitoön och Pargas

Två män och en kvinna står framför en potatisupptagare. mannen i mitten har en potatislåda i famnen.

Årets kock Mikko Kaukonen, Oskar Ekholm från Nyborg gård och Årets servitör Heidi Martikainen.


Årets kock Mikko Kaukonen (Food Camp Finland, Helsingfors) och Årets servitör Heidi Martikainen (Restaurang Savoy, Helsingfors) åkte i dag (och fortsätter imorgon) på en rundtur i Åboland, för att bekanta sig med produktionen på några gårdar.
— Tanken är att föra restaurangproffsen till primärproducenter. De får höra berättelsen bakom produkterna och se producenternas stolthet över kunnandet, berättar Bettina Lindfors, vd för ELO-stiftelsen.
Mats Nylund, centralförbundsordförande vid SLC, uppskattade att det under dagen fler gånger talats om kvalitet, vilket förstås är viktigt för att de finländska produkterna ska vara konkurrenskraftiga.

Potatis- och lökproduktion

På Nyborg gård på Kimitoön fick Kaukonen och Martikainen bekanta sig med potatis- och lökproduktion.
Oskar Ekholm och hans far Anders Ekholm berättade om gården, där man odlar potatis på tolv hektar, lök på en dryg hektar, spannmål på femton hektar, och så lite försöksgrödor som till exempel dill och rödlök.

Två personer jobbar vid en sorteringsmaskin. Lökar rullar på det rörliga bandet.

Att man själv packar löken på gården hör till ovanligheterna. Här sorteras de små lökarna ut. De stora skickas till detalj- och partihandlar.


— Den första potatisen tar vi upp till skolavslutningen, men förstås beror det på vädret. I år hade vi sättpotatisen tidigt i backen, redan den 26 i mars, berättar Oskar Ekholm.
Den sandjord som gårdens åkrar består av är gynnsam för potatis, eftersom den blir smakrik, även om potatis växer snabbare i jord som innehåller lera.
Förutom den populära sorten Annabelle odlas här Timo och Jussi. Potatisen säljs via partihandel, men också direkt till butiker och torghandlare.

Intressant och nytt

Kaukonen tyckte att dagens två första besök varit intressanta.
— Jag har bara en gång förut varit på ett liknande ställe, säger han.
Det samma gäller Martikainen, som säger sig vara speciellt fascinerad av de olika bevattningssystem hon fått se i dag.
Hon äter helst färsk potatis med smör och en smak av granskott. Kaukonens favorit är Annabelle, helst kokt och med fisk och ett ägg som tillbehör.
Den potatis han serverar kunderna är dock i mer utvecklade rätter än så.

Generationsskifte på gården i år

På Nyborg gård gjorde man generationsskifte i mars i år, efter att Anders Ekholm drivit gården i 30 år. Vid starten och fram till slutet av 90-talet var huvudgrödan sockerbetor.
— Betor hade jag tills sockerbruket i Salo stängde 2005, men började med potatis och lök redan på 90-talet. Potatis ger bättre intäkter, och passar bra just här, säger Anders Ekholm.
Han berättar att det är oerhört viktigt att hänga med i starten då den första inhemska färskpotatisen levereras till butikerna, då priserna är högre. Från juni till midsommar tar man sedan upp potatis kontinuerligt, men efter det sjunker priserna.

Far och son står framför en potatisupptagningsmaskin. De ser glada ut.

Anders och Oskar Ekholm. Maskinen i bakgrunden tar upp potatisen lika varsamt som man gör för hand. Men den är långsammare: den tar upp 400 kg i timmen, medan en stor maskin tar upp 1 000 kg i timmen.


Ekholm tycker att dilemmat med att handlarna tar in svensk potatis istället för finsk tidigt på våren är beklagligt.
— Partihandlarna köper inte in finsk potatis då de har svensk i lager. Men blir våra potatisar en vecka för länge i marken så blir de för stora, säger han.
Orsaken ser han i att den svenska potatisen kommer från sydliga Skåne och således redan är billig vid den tidpunkt den finländska potatisen tas upp.
Den tidiga potatisen i Finland är dyr att producera eftersom det ofta krävs både plast, dubbla dukar och frostbevattning.
— Men det är ju konsumenten som bestämmer.
För sonen känns det bra att äntligen tagit över gården. Oskar Ekholm har jobbat på gården sedan liten, men får nu på allvar njuta av den säsongsbetonade stressen, som han uttrycker det.
Planen är att sakta men säkert utveckla gården.
— Nya grödor ska det bli, men vilka vet jag inte än. Varje år gör jag ett försök med någon ny gröda, säger Oskar Ekholm.

Rundturen fortsätter i dag

Förutom Nyborg gård besökte Årets kock och Årets servitör också Anders Abrahamssons gård i Rosendal. Turen gick sedan vidare till Sorpo Hereford i Pargas, Toni Rahkonens äppelgård på Heisala och imorgon besöks mjölkgården Vestergård i Nagu och lammgården Korsnäs Östergård i Nagu.
Rundturen förverkligas av producentorganisationerna SLC och MTK i samarbete med ELO-stiftelsen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter