Förflytta dig till innehållet

Restaurangförbundet lämnar in klagomål om begränsningarna – anser att de strider mot riksdagens krav

Sofia Westerholm/SPT
en bricka med sushibitar
Från och med tisdag måste restaurangerna sluta servera alkohol senast klockan 17 och plocka undan alla alkoholdrycker senast klockan 18. Med hjälp av covidintyg får matrestaurangerna hålla dörrarna öppna till klockan 20.

Turism- och restaurangförbundet Mara lämnar in ett klagomål om regeringens restaurangbegränsningar. Enligt förbundet står begränsningarna i strid med regeringens egna anvisningar, riksdagens krav och Institutet för hälsa och välfärds rekommendationer.

På måndagen var det fortfarande öppet om klagomålet kommer att riktas till justitiekanslern eller riksdagens justitieombudsman.

— Våra företagare är trötta och bittra över situationen, säger vd Timo Lappi.

Från och med tisdag får restaurangerna inte längre sälja alkohol efter klockan 17, alkoholdrycker måste plockas bort senast klockan 18 och efter det får restaurangerna hålla öppet till klockan 20 förutsatt att de granskar covidintyg.

Regeringen har meddelat att användningen av covidintyg kan begränsas i lokaler där smittorisken bedöms vara måttlig eller hög. Samtidigt har Institutet för hälsa och välfärd klassat exempelvis restauranger som lågriskplatser med tanke på smittspridningen.

— Statsrådets beslut om strikta restriktioner följer inte institutets rekommendation.

”Strider mot riksdagens krav”

Lappi hänvisar också till ett utlåtande av riksdagens social- och hälsovårdsutskott från april. Enligt utskottet måste tröskeln för att stänga restauranger före klockan 21 vara särskilt hög, eftersom det i praktiken innebär att många restauranger måste stänga helt och hållet.

— Riksdagen förutsätter också att myndigheter som utfärdar restriktioner skiljer på matrestauranger och övriga restauranger, säger Lappi.

Enligt Timo Lappi handlar restriktionerna om att skydda ovaccinerade från viruset, bland annat så att sjukvården inte överbelastas.

Men enligt Lappi borde man i stället ändra covidintyget, så att endast vaccin eller tidigare smitta duger, och på så sätt undvika att ovaccinerade blir exponerade.

— Vi vet inte om restriktionerna pågår en månad, ett halvår eller två år på grund av att det finns människor som väljer att inte vaccinera sig. Det är den viktigaste orsaken bakom klagomålet.

Otillräckligt stöd

Restriktionerna leder till stora förluster och permitteringar av tusentals människor. Enligt Lappi har minst 10 000 personer redan lämnat branschen under pandemin, vilket innebär svårigheter för branschen också efter den akuta krisen.

— Julsemestersäsongen är väldigt viktig, speciellt för skidcentren i norra Finland. Tusentals utländska turister har bokat resepaket som inkluderar restaurangmiddagar. Många turister har inte ens möjligheten att laga mat.

Enligt Lappi är statens kostnadsstöd helt otillräckligt för att ersätta förlusterna, eftersom reglerna är för strikta.

— Flera stora företag har blivit utan stöd, men våra största företag har gjort förluster på över 100 miljoner euro.

För att få kostnadsstöd så måste omsättningen under en viss period minska med över 30 procent.

— Eftersom självrisken är 30 procent får företagen bara kompensation om förlusterna överskrider 30 procent. Det räcker inte.

Kompensation för rekommendationer

Lappi säger att exempelvis lokala rekommendationer om distansarbete ledde till att stora företag och offentliga sektorn avbokade mängder av fester, medan lunchrestaurangerna förlorade sina kunder.

— Det går lätt att påvisa att distansrekommendationen i huvudstadsregionen ledde till många avbokningar samma och följande dag. Myndigheternas rekommendationer borde också beaktas i kostnadsstödet.

Enligt Lappi betalar de övriga nordiska länderna betydligt mer generösa stöd till restaurangerna.

— Finlands stödsystem fungerar sämst i Norden.

Restaurangbegränsningar i drygt tre veckor

Från och med tisdag den 28 december till torsdag den 20 januari gäller strängare restaurangbegränsningar.

Covidintyg kan inte användas för att undvika begränsningarna.

Efter klockan 17 får restaurangerna inte servera alkohol.

Barer med alkoholförsäljning som huvudsaklig verksamhet måste stänga klockan 18, medan matrestauranger kan hålla öppet till klockan 20 med hjälp av covidintyg.

Erik Sandström/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter