Republikens president Niinistö: ”Europa har tappat mark jämfört med andra maktcentrum”

Republikens president Sauli Niinistö frågar sig var EU var då krisen i Afghanistan tillspetsades.
I sitt tal under årets ambassadörsmöte sade Niinistö att USA:s snabba tillbakadragande från Afghanistan har väckt frågor i Europa. Samtidigt har EU enligt honom hållit sig i skymundan.
— Jag har redan länge uttryckt min oro över hur Europa har tappat mark jämfört med andra maktcentrum, sade Niinistö i talet.
Enligt Niinistö är den främsta frågan nu den akuta mänskliga nöden och oron för framtiden inom Afghanistans gränser. Han säger också att Finland bär ansvar för att skydda de afghaner som tidigare hjälpt Finland att agera i Afghanistan.
Men krisen väcker också frågor om västvärldens förmåga att främja sina värderingar globalt.
— Finns det ens längre vilja till det? Och vad innebär allt detta för världsordningen, frågar presidenten.
Internationellt samarbete
Enligt Niinistö har såväl Peking som Moskva antagligen redan tolkat Afghanistans öde som ett bevis på att USA och resten av västvärlden inte lyckats exportera sina värderingar.
— Oavsett om tolkningen av västvärldens svaghet träffar rätt eller inte, är det svårt att skingra misstankens skugga, sade Niinistö.
Statsminister Sanna Marin (SDP) lyfte fram samma fråga i sitt tal till ambassadörerna. Hon sade att det antagligen är många som vill tänka att Afghanistan och det internationella arbetet för afghanernas framtid var dömda att misslyckas från början.
— Jag ser hellre mänskliga rättigheter, jämlikhet och tillgång till utbildning och hälsovård som något var och en har rätt till. Vi kan alla se att afghanerna vill gå mot en bättre framtid. Bara en afghansk flicka som får gå i skola kan åstadkomma en förändring, och nu är de redan många, sade Marin.
Marin betonade vikten av internationellt samarbete.
— Europeiska unionen måste vara en konstruktiv kraft som visar prov på ledarskap när det gäller att hantera globala utmaningar. För detta behöver vi partner, och vi kommer alltid att se multilateral verksamhet som den bästa strategin, sade hon.
Diskussionen med Förenta Nationernas (FN) generalsekreterare António Guterres i samband med Europeiska rådets möte i juni var enligt henne en lovande början på ett intensivare samarbete mellan EU och FN.
Kinas roll i världspolitiken
Kinas ökade inflytande i världspolitiken var även ett ämne både Niinistö och Marin lyfte fram.
— Kinas allt starkare globala ställning innebär en av vår tids mest betydande förändringar i det internationella systemet. Vi bör upprätthålla en fungerande dialog med Kina på alla nivåer, och det bör vi också förvänta oss av EU, sade Marin.
Niinistö lyfte fram flera tecken på att USA:s huvudmotståndare har bytts ut, bland annat att USA:s president Joe Biden under sitt Europabesök i juni i hög grad riktade fokus mot frågor kring Kina.
Dessutom sade Niinistö att sommarens möte mellan president Biden och Rysslands president Putin verkar ha varit relativt konstruktivt, vilket också tyder på att Ryssland inte längre är USA:s huvudmotståndare.
Oro för klimatet
Klimatförändringen behandlades även i de båda talen.
Niinistö anser att kampen mot klimatförändringen är en av våra viktigaste mänskliga skyldigheter.
Han hänvisade till den färska rapport från Internationella klimatpanelen (IPCC) som publicerades tidigare i augusti. Enligt Niinistö gav rapporten oss en viktig påminnelse om fakta vi redan väl känner till.
— Vi kan inte längre stoppa utvecklingen helt och hållet, men vi kan inte heller fortsätta så här. Det krävs omedelbara åtgärder, sade han.
Niinistö betonade att vi måste leva som vi lär.
— För att vi ska vara trovärdiga i våra yttranden och kunna kräva kraftfullare åtgärder av dem som orsakar större utsläpp måste vi själva göra något, sade han.
Marin lyfte fram den arktiska strategin som antogs i början av sommaren, och bekräftade att hon kommer att informera riksdagen om strategin vid en statsministerupplysning senare i höst.
— Som arktiskt land har vi ett särskilt ansvar att bevara den arktiska regionen så att även kommande generationer kan leva här. Strategin markerar våra mål fram till 2030 i fråga om stävjande av och anpassning till klimatförändringen, främjande av befolkningens välbefinnande, näringslivet, forskning på högsta nivå, infrastruktur och logistik, sade Marin.
Ambassadörsmötet ordnas i år virtuellt den 23-25 augusti. Syftet med mötet som ordnas av Utrikesministeriet är att föra samman Finlands beskickningar utomlands.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.