Repris för Kimitoöns sedlar till inflyttare och företag – 40 sedlar väntar på ansökningar
Både kartläggningssedeln och digijump-företagssedeln som Kimitoöns kommun utvecklat får en fortsättning det här året. Det beslutade näringslivsnämnden på onsdagen.
Medel för 20 sedlar av var sort finns reserverade i budgeten. Värdet på en sedel är 500 euro.
En kartläggningssedel är till för den som överväger att ändra fritidsbostaden till permanent boende, vilket är en komplicerad process. Kartläggningssedeln kan användas till att anlita en behörig planerare som utreder vilka åtgärder och vilken typ av bygglov som krävs för att stugan ska få godkännande som permanent boende. Sedeln underlättar och uppmuntrar ägaren att inleda processen.
Efter kartläggningen har man bättre koll på vilka åtgärder som krävs, vad det kan komma att kosta och det är lättare att anhålla om undantagslov.
I fjol gav kampanjen 21 kontakttaganden. Sju av hushållen är klara med kartläggningen, tio är ännu under arbete. För de resterande visade det sig att fastigheten redan var godkänd för permanent boende.
Digijump för företagare
Digijump-sedeln är till för lokala företagare. Numera är det nästan en nödvändighet för företagare att vara närvarande och tillgängliga också på webben. Konsumenternas köpbeteende har förändrats snabbt, speciellt under pandemin.
Digijump-sedeln vill kommunen erbjuda eftersom man anser att många av företagen på Kimitoön har behov av att utveckla sin digitala närvaro, sin digitala marknadsföring och sin näthandel för att bättre kunna sälja sina produkter.
– Sedlarna är ju bara en liten del av helheten. Vi försöker på alla sätt att aktivera och stärka kommunens image för befolkningen, för företag, för potentiella inflyttare, för sommarbor och för turister, säger nämndens ordförande Johan Fredriksson (SFP).
Han poängterar att kommunens avsikt förstås inte är att betala hela kalaset till exempel för ett företags steg in i den digitala världen.
– Bägge sedlarna är ett incitament, en hjälp mot att ta det första steget, säger han.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.