Renoveringen av Söderlångvik gård i full gång — riskkonstruktion rättas till


Söderlångvik gård har förvandlats till en byggplats. Pressfoto
Amos Andersons sommarresidens är nu en byggplats. Fasadens rappning håller som bäst på att pikas ner. Under den inkommande sommaren kommer arbetet att koncentreras till byggnadens utsida. Under följande vinter och sommar renoveras museets insida. Målet är att huset ska få tillbaka sin ursprungliga charm. Renoveringen av insidan är inspirerad av 1940-talet.
Planen är att byggnaden ska vara färdigrenoverad den 1 september år 2020. Tidpunkten sammanfaller med Konstsamfundets 80 års jubileum.
– Museet är stängt under hela renoveringen, men besökare är välkomna till café Vivan från och med första maj, säger förvaltare Mikael Jensen.
Noggrann planering och dokumentering krävs
Renoveringen har planerats noggrant och arbetet med att ta reda på hur byggnaden är konstruerad har varit omfattande. Museiverket i Helsingfors är delaktiga i renoveringsprocessen. Under byggnadsskedet är det viktigt att dokumentera alla moment för att underlätta kommande underhåll.
– Byggnaden var i sämre skick än tänkt, vilket beror på att byggnaden är mycket utsatt för väder och vind. Vi talar om en riskkonstruktion då stockväggarna inte har haft möjlighet att andas. Detta rättas nu till, säger huvudplanerare Mikaela Pappila.
– Att jobba med ett så här fascinerande projekt har lärt mig mycket. Vi har haft ett bra team som jobbat under planeringsprocessen. Nu när planeringen är utförd har vi även hittat mycket kunnig arbetskraft till de olika arbetsmomenten, fortsätter Pappila.

Rappningen är borttagen. Foto: Emma Strömberg
Renoverings- och planeringsarbeten utförs till en del av lokala entreprenörer från Kimitoön.
– Att hitta företag som besitter specialkunskaper om till exempel rappning har krävt mycket tid, säger projektskötare Lilian Karlsson från företaget Byggplanering LilianK.
I renoveringsarbetet vill man göra så lite som möjligt, men ändå tillräckligt mycket för att byggnaden skall klara sig utan större renoveringar i flera årtionden. Lilian Karlsson hoppas att de största överraskningarna redan är upptäckta, men konstaterar ändå att gamla byggnader alltid medför utmaningar.
– Vi är glada för att vi i dagsläget är före i den ursprungliga tidtabellen och byggarbetarna har kommit bra igång.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.