Reningsverket i Korpoström ansträngs av båtarnas toalettavfall

Skärgårdscentrum Korpoström har ett eget biologisk-kemiskt reningsverk som bland annat behandlar avfallet från båtarnas septiktankar. Tyvärr, kunde man kanske tillägga.
Båtarnas toalettavfall innebär nämligen en kraftig belastning på reningsverket, uppger Fastighets Ab Sunnans styrelseordförande Bertil Zetter.
Närings-, trafik och miljöcentralens överinspektör Marja Mäkinen håller med. Under de 2-3 senaste åren har reningsverket inte till alla delar klarat av att rena avloppsvattnet som det ska.
Det är halterna av ammoniumkväve som har överskridit gränsvärdet och NTM-centralen har bett att fastighets Ab Sunnan redogör för hur reningsprocessen kan förbättras. Ammoniumkväve bidrar till övergödningen i havet.
Enligt Mäkinen är orsaken till problemen med för mycket ammoniumkväve troligen innehållet i båtarnas septiktankar. Tankarna innehåller kemikalier som stör reningsprocessen. Dessutom är innehållet mycket koncentrerat och belastningen på reningsverket varierar vilket gör processtyrningen knepig.
Zetter har följt med debatten om huruvida det är rätt eller fel av företagare i skärgården att ta betalt för septiktömning.
— Jag kan bara nicka. Företagarna som tar betalt har fullständigt rätt. Jag tycker att det är användarna som ska betala för den service de använder.
Enligt Zetter utgör reningsverket i Korpoström mycket stora kostnader för fastighetsbolaget. Exakt hurdana summor det rör sig om kan Zetter inte uppge.
— Det är viktigt att det i skärgården finns fungerande tömningsanläggningar för båttoaletter. Därför har en sådan installerats också i Skärgårdscentret. Men Sunnan har ingen som helst egen nytta av att gästande båtar tömmer sina septiktankar i bolagets avloppssystem. Det är en väldigt svår operation och det förorsakar oss väldiga kostnader, säger Zetter.
– Jag har inte känt till att tömningspumpen skulle vara dålig, men antar att den kommer att repareras om så är fallet.
Fastighets Ab Sunnan
De huvudsakliga aktörerna i Skärgårdscentrum är Åbolands skärgårdsstiftelse, Pargas stad, Åbo Akademi som upprätthåller en marinbiologisk forskningsstation i huset, Forststyrelsen som har ett kontor för Skärgårdshavets nationalpark i huset samt företaget Cesa som har hand om hotell, restaurang, gästhamn och butik i Korpoström.
Skärgårdshavets Unesco biosfärområde är aktivt med i huset och det finns också flera föreningar som har verksamhet i Skärgårdscentrum och bidrar till kulturverksamheten.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.