Förflytta dig till innehållet

Rektor i Pargas: Skolklassen blir som ens andra familj

Skräbböles sjätteklassares samlingsplats fanns första skoldagen på berget. Rektor Jonas Wallin th. Foto: Anja Kuusisto


— Jag vaknade kvart över fem. Kunde inte sova mera sen, säger femteklassaren Ida Vähäkangas i Skräbböle skola i Pargas.
Det beskriver väl något av hur spännande det är är med återgången till skola i skolmiljö.
För att få sova längre på morgnarna har varit största fördelen med distansskolan, tycker Ida som har kort cykelväg till skola och bra hade hunnit till 8 om hon hade sovit till planerade 7.
Nu står hon med ett par kompisar och pratar.

Skräbböle skola har en mångsidig skolgård, Det här är endast själva gårdsplanen.

Klassens regler liknar familjens

— Att helt hålla isär eleverna från varandra i en skolklass är omöjligt, därför betraktar vi klassen som ens andra familj, säger Jonas Wallin rektor för Skräbböle skola i Pargas.
Skolan har 95 elever i årskurserna 1-6. Av de 95 eleverna är 92 på plats när skolan återvänder till närundervisning. De som är borta har goda skäl, det vill säga riskgrupp eller dylikt, förklarar Wallin.
Med den andra familjen avser han att klassens elever inte i coronatider får umgås med elever i andra klasser, att de träffar ett mycket begränsat antal vuxna, i regel sin klasslärare och någon till, att de har ett egen klassmiljö både inomhus och utomhus.

Skolgård med fantastiska möjligheter

— Vi har sju undervisningsgrupper. Vår skolgård är stor och varierande, det är enkelt att dela in den också.
— Klasserna får veta om de ska vara på multiarenan, gräsmattan, berget, i lekparken eller äppelträdgården och så vidare. Följande dag roterar det, så alla får variation.
Det här systemet, med 1-2 vuxna per klass, eget klassrum och eget rastområde på skolgården är något som flera skolor i Pargas nu har fått in för.
Rektorerna som i normalläge har gemensamma möte en gång i månaden har under coronatiden mötts digitalt minst varannan vecka, de senaste dagarna ännu oftare.

Anton Lindfors och Artur Hagström är glada att ses igen. Foto: Anja Kuusisto

Malms skola har 20 undervisningsgrupper som jobbar var för sig

I Pargas största skola för årskurs 1-6, Malms skola, är elevantalet 345. Undervisningsgrupperna är nu 20 och då är utmaningen med avstånd något större än i byskolan i Skräbböle.
Men även i Malms skola ger en mycket stor skolgård många möjligheter.

En av skolklasserna i Malms skola har samling under träder. Foto: Anja Kuusisto


— Också vi har begränsat antalet vuxna per klass till två. Det betyder att klasslärarna undervisar i ämnen som de vanligen inte håller och att ämneslärarna är den andra läraren i vissa klasser, förklarar Pia Lindfors, rektor för Malms skola.
— Några få familjer har anhållit om frånvaro, men det är inte många. Vi är ju bekanta med att det även annars finns barn som tillhör riskgrupper för infektioner.
Till regelverket hör också att ingen utomstående får gå in i Pargassskolorna. Eleverna får inte heller själva gå in, en lärare eller assistent möter gruppen på gården och för in dem.

”Skönt med skola i skolan igen”

På Skräbbölegården samlas elever i årskurs fem och sex, var för sig, en liten stund innan klockan är 8 på morgonen. Femmorna Artur Hagström och Anton Lindfors är uppenbart glada över att ses.
Den ena av dem har träffat kompisar också under distansskoltiden, den andra har inte umgåtts med andra alls.
— Skönt att skolan börjar igen, det är tröttsamt att sitta så mycket vid datorn, tycker Anton.

Arkiv/Anja Kuusisto

Skönt, nu får man gå till skolan igen! Foto: Anja Kuusisto

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter