Rekordmånga anmälningar om penningtvätt vad gäller virtuella valutor
Under första halvan av året har Centralkriminalpolisen fått in rekordmånga rapporter om penningtvätt. I slutet av juni hade polisen registrerat över 3,4 miljoner misstänkta transaktioner eller misstänkta terroristfinansieringar.
De flesta anmälningar är från leverantörer av virtuella valutatjänster, men över 26 000 är av andra än leverantörer.
Jaakko Christensen, kriminalinspektör och chef för utredningscentret för penningtvätt, säger att den betydande ökningen delvis kan förklaras av att leverantörerna av virtuella valutatjänster sedan 2019 har anmälningsskyldighet.
— Men anmälningarna från banker, betalningsförmedlare och spelbolag har fortsatt att växa jämfört med samma period förra året. Den övergripande bilden är att anmälningarna alltså klart ökar, säger Christensen i ett pressmeddelande.
En virtuell valuta är, till skillnad från en traditionell valuta, en oreglerad digital valuta som saknar juridisk status som lagligt betalningsmedel då den vanligtvis kontrolleras av sin systemutvecklare och inte av en centralbank.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.